Populärt: ShoppingtipsModetrenderSe Min LookSommarmodeBadmodeSommarklänningarOutfits till bröllop

Brat summer – allt du behöver veta om nya trenden

05 jul, 2024 
AvLouise Berglund
Brat girl summer-trenden
Foto: TT
Clean girl, mob wife och nu brat summer. Charlie XCX ligger bakom den senaste trenden. Men vilken styling gäller – och vilken beauty? ELLEs Louise Berglund reder ut!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
ELLE Trend #4 – Stilikonerna att ha koll påBrand logo
ELLE Trend #4 – Stilikonerna att ha koll på

Plötsligt pratar alla om brat summer. Anledningen? Charlie XCXs nya album Brat. Det är hennes sjätte studioalbum som släpptes i juni. Låten 360 har i skrivande stund över 60 miljoner streams på Spotify och kommer uppenbarligen definiera sommarstilen för många. I alla fall om man frågar Tiktok.

Vad är en Brat summer?

Kort förklarat är en brat summer i princip motsatsen till hela clean girl-konceptet. Tänk stökigt och röjigt, istället för prydligt. Med risk för att låta som nationalencyklopedin skulle jag säga att brat summer, precis som många av mikrotrenderna, växer fram ur en viral, ofta populärkulturell händelse som kommer att sträcka sig genom mode, beauty och livsstil.

Annons

Hur ska man klä sig för att ha en Brat summer?

Ledtrådarna finns utsprida i hela Charlie XCXs album Brat. Både i låttitlarna och texterna. Låten Von Dutch är ett tydligt exempel. Truckerkepsen från det ikoniska märket är absolut ett brat summer-plagg. Tänk Y2K-mode stilmässigt. Att gå mot indie sleaze-hållet är helt rätt väg.

Mer stylinginspo finns i musikvideon till låten 360 som gästas av Julia Fox, Gabbriette och Chloë Sevigny – alla stylade i brat summer-outfits. Alltså jeans med låg midja och vita linnen utan bh under.

I en intervju med The News Movement förklarar Charlie XCX själv att en brat summer absolut också kan vara quiet lyxury.

Annons

– Men det kan också vara så trashigt. Ett paket cigg, en bic-tändare, ett vitt linne med tunna band utan bh. Det är typ allt du behöver, säger hon i intervjun.

@thenewsmovement

Friday marked the start of 💚Brat Summer💚 and we’re living for it. Charlie XCX released her 15 song album on Friday, but then went on to surprise fans with 3 more songs on an extended version released on Sunday 🤯 #bratgirlsummer #bratsummer #charlixcx #music #brat

♬ original sound - The News Movement

Det ska helt enkelt inte se så put together ut. Den som har en brat summer slänger på sig närmaste vita linne, sminkar sig över gårdagens kajal och gräver fram ett par spetsiga klackar ur garderoben innan hon flänger iväg ut genom dörren. Hon har snabba brillor, kanske i samma gröna färg som på albumomslaget. Hon dricker hellre en dirty martini än en espresso martini.

Vad är grejen med neongrönt inom Brat summer?

Faktum är att hela 65 nyanser av grönt övervägdes innan Charlie XCX valde den neonfärgade till albumomslaget av Brat.

Annons

”Jag ville ha en offensiv, off-trend-nyans av grön för att trigga iden om att något är fel”, säger hon i en intervju med Vogue och fortsätter:

”Jag vill att vi ska ifrågasätta våra förväntningar på popkulturen. Varför anses vissa saker bra och acceptabla medan andra saker är dömda att vara dåliga. Jag är intresserad av narrativet bakom det och jag vill provocera folk. Jag gör inte det här för att vara trevlig”.

Hur sminkar man sig för att ha en brat summer?

Hejdå clean girl. Hej more is more! Tänk utsuddad kajal, svart eyeliner – gärna med en detalj som en ditmålad stjärna. Snabbt ska det gå! Ett lättapplicerat skimmer eller en tint till ögonlocken är också en bra idé. Enkelt att applicera i farten. Det är helt enkelt helt okej att vara lite slarvig. Addera gärna en neongrön detalj. Till exempel neongröna naglar – eller en grön flytande eyeliner.

Annons