Baum und Pferdgartens grundares minimalistiska modehus

10 feb, 2023 
AvHelena Skoog
Baum und Pferdgartens grundares minimalistiska modehus
Mönstermix och färgkrockar på jobbet – vitt och enkelt hemma. Modemärket Baum und Pferdgartens grundare Helle Hestehave har hittat harmonin i sitt hus i Köpenhamn.
Annons
Se modedesignern Vivienne Westwood genom tiderna
Se modedesignern Vivienne Westwood genom tiderna

Hon kallar det en by mitt i staden, mysiga området Østerbro i centrala Köpenhamn, där Baum und Pferdgartens grundare och creative director Helle Hestehave bor med maken Lars Oxfeldt Mortensen, och hunden Terry Madsen.

– Det är enormt socialt med jättemycket samvaro med grannarna. Alla hus har små trädgårdar på framsidan mot vägen, säger hon.

Den stora målningen lutad mot väggen är av Aron Barath och matchar färgschemat i huset.
Den stora målningen lutad mot väggen är av Aron Barath och matchar färgschemat i huset. Brickbordet Kanso är designat av Laura Bilde och kommer från Please Wait to be Seated. Bredvid står en PK33-pall av Poul Kjærholm. På bordet står en Tolomeo-lampa från Artemide. Svarta konstverk, Stan Van Steendam från Björn & Gundorph Gallery.

Helle Hestehave och Rikke Baumgarten grundade Baum und Pferdgarten för 23 år sedan och är båda creative directors. Helle kallar Rikke för sin ”andra make”, som hon inte kan föreställa sig livet utan. Men medan Baum und Pferdgarten ofta designar plagg med print och modiga färgkombinationer, vill Helle att hennes hem ska utstråla något annat.

Annons

– Jag går in för det enkla. Ljust och lätt. Jag är inte mycket för färgade väggar eller att ha för många saker framme. Jag älskar färger och print, men på jobbet är jag alltid omgiven av färgintryck och mönster, så jag älskar att komma hem till en plats där de små detaljerna eller konsten är det som ger färg.

Huset, som är över hundra år gammalt, är byggt i tre våningar plus källare och i stället för många smårum har paret valt att ha fyra stora. Det är väl planerat för att ljuset utifrån ska komma in från olika vinklar hela dagen och kvällen.

Det välvda taket ger rummet en katedralliknande känsla.
Det välvda taket ger rummet en katedralliknande känsla. Soffan är designad av Niels Gammelgaard. Fåtölj av Hans J. Wegner. Soffbord av Helles make Lars Oxfeldt Mortensen. Vasen på soffbordet är från Kähler. Lampan är från Luceplan och mattan från Kusiner. På väggen hänger ett porträtt av Rikke Baumgarten och Helle Hestehave, av fotografen Jette Jørs och målningen Spare parts for the universe av Nicolai Østergaard, samt ett foto av Lars Oxfeldt Mortensen. Det stora hästkonstverket på den vänstra väggen är av Troels Wörsel.
Annons

Hon berättar att sovrummet är ett bra exempel på hennes enkla inredningsstil.

– Där är få saker och hjärnan blir inte störd av för många mönster och stilar. Det ska vara skarpt och enkelt. Det är en lång process när jag köper något. Det ska verkligen vara genomtänkt. Jag är inte en impulsshoppare när det gäller inredning. Men när jag känner att jag vill ha något går jag all in på det.

Annons

Konst är viktigt för Helle och det första stora verk hon köpte är den svartvita tavlan i vardagsrummet.

Den stora grafiska målningen är av Johnny Abrahams och är det första stora konstverket Helle köpte.
Den stora grafiska målningen är av Johnny Abrahams. Soffan är från Gubi designad av Greta M. Grossman. VV Cinquanta golvlampa av Vittoriano Vigano för Astep. Achille Castiglionis bordslampa i modellen Snoopy är köpt på The Apartment. Pallen Too hard to be true av Kueng Caputo är köpt på Etage Projects. Den vita reliefen som lutar mot väggen är verket Dinner for one av dottern Esther Oxfeldt Mortensen.

– Den är målad av amerikanska konstnären Johnny Abrahams. Jag såg den på Chart Art i Köpenhamn 2019 och visste bara att jag skulle äga den. Tavlan betyder mycket för mig.

Helle uppskattar svala färger, därför syns många grå, blå och violetta toner i parets hem. Själv älskar hon lugnet i huset, i jämförelse med sin kreativa arbetsplats, där hon tillbringat så mycket av sin tid de senaste två decennierna.

Annons

– Jag känner ro när jag kommer hem.

Helle Hestehave bor i Østerbro i Köpenhamn med maken Lars Oxfeldt Mortensen och hunden Terry Madsen.
Helle Hestehave bor i Østerbro i Köpenhamn med maken Lars Oxfeldt Mortensen och hunden Terry Madsen.

Fotograf: Christoffer Regild

Annons
Innehåller annonslänkar