Bahareh Ardakani från Göteborg driver modehus i Paris: "Det känns fortfarande overkligt"
Det subtila sorlet från sömmerskor och modellister läcker ut i korridoren när Bahareh Ardakani rör sig mot ateljén. Längs vägen skymtar ritbord, moodboards, skisser och tygrullar. Inne i husets hjärta är det fullt kreativt, fokuserat pådrag: saxar klipper mönster, nålar formar plisseringar, linjaler korrigerar centimetrar och förfinar millimetrar. De stora fönstren täcks av gardiner som släpper in ljus och stänger ute nyfikna åskådare.
I ett hörn syns överdimensionerade skira blommor skapade för hand. Bredvid en sömmerska försjunken i sin process vid symaskinen, tornar en blivande look upp sig. Dess struktur för tanken till den vackraste prinsessbakelse – av hundratals meter tyg, varsamt plisserat, veck för veck.
– Couture handlar om det skulpturala, linjerna, att använda olika tekniker men landa i synergi, förklarar Bahareh. Det handlar om rätt kompetens på rätt plats.
Designern reser sig, rör sig mellan borden.
– Jag är så tacksam att det här är mitt hem.
FAKTA
Namn: Bahareh Ardakani.
Ålder: 41 år.
Yrke: Creative director och grundare av modehuset Ardazaei.
Bor: Stockholm och Paris.
Följ: @ardazaei.
Att vara den första svensk-iranska designern att bjudas in ... Det är stort
Bahareh ArdakaniBahareh Adakani visar på Paris Haute Couture-vecka
För en stund sedan avslutade teamet en provning. Coutureveckan är i antågande, och Ardazaei har bjudits in av Fédération de la Haute Couture et de la Mode för att som gästmedlem medverka i det officiella visningsschemat. Ingen småsak, minst sagt. FHCM är den ansedda franska organisation som ser till att modet som presenteras där håller högsta standard. Att couture görs korrekt med kvalitet och precision i hantverket. Deras godkännande är något många designer bara drömmer om.
– Det känns fortfarande overkligt. Det betyder allt för mig, för oss. Det är ett bevis på något jag vill säga till alla: Våga tro på din vision. Allt kanske inte är möjligt, men mycket, om man bara vågar, orkar. Att dessutom vara den första svensk-iranska designern att bjudas in ... Det är stort.
En trappa ner huserar modehusets butik. Ett stenkast från Place de la Concorde, vid en gömd innergård på 11 Rue Saint Florentin. Trots framgångarna är Ardazaei fortfarande nykomlingar på modescenen. Märket presenterade sin första prêt-à-porter-kollektion och några få showpieces i mars 2022, därefter tog couturesagan vid 2024.
Bahareh slår sig ner i butikens vita soffa, framför bokhyllan hon återkommer till för inspiration. På en hylla finns ett citat undertecknat designern själv: ”Haute couture is a lifelong education”.
– Jag insåg inte vilket livsval det var när jag fick idén att starta modehus. Men ... here I am.
Från Göteborgs indiescen till Paris modevärld
För Bahareh tänds lågan för det genuina av Göteborgs indiescen. Hon kommer till västkusten som ettåring 1984, efter att föräldrarna flyttat dit från Teheran. Med en konditorpappa och en sömnadskunnig mamma är kreativiteten ständigt närvarande för henne och två bröder, men det är som tonåring i stadens bubblande kulturliv något väcks.
– Indiekulturen formade verkligen mig. Musik- och undergroundscenen var så spännande, så full av kvalitet, med allt från Broder Daniel till The Tough Alliance.
Simultant med intresset för mode och stil finns matte och fysik. Bahareh pluggar till ingenjör och jobbar som stylist, men känner sig vilsen. Inget känns helt rätt. När hon springer in i en vän med ett lapissmycke, en särskild blå ädelsten, väcks tanken om att åka till Antwerpen och studera gemmologi.
– Jag hade aldrig tänkt på stenar på det sättet tidigare, men de väckte min inspiration. Jag såg bilden av ett hus framför mig – att jag ville jobba med mode, skapa kollektioner och föra vidare det vackra in i något jag kunde tro på och stå för.
Så vad gjorde du?
– Jag testade att skissa. Och insåg hur kul det var.
Året är 2018 och Bahareh ritar dagarna i ända. En första kollektion växer fram. Research, ifrågasättande av branschen och besök på tygmässor är en del av processen som blir hennes utbildning.
– Det var en djungel! Överväldigad hittade jag tyger jag tyckte om och ställde massvis av frågor. Jag funderade mycket över lyxkonceptet. För mig var det naturligt att fundera på alternativa lösningar och vad jag som ny kreatör kunde tillföra.
I Paris visar Bahareh sina skisser för en leverantör som tror på idéerna och presenterar henne för specialister på lyx och couture. Bahareh suger i sig allt, varje möte leder framåt och snart hittar hon ekonomiska partners. Hon bygger ett team och arbetar mot sin första visning. Aspirationen kring kvalitet och produktion är skyhög. Någonstans där får hon frågan: ”Ska du inte bara göra couture?”.
– Den högsta sömnadskonsten, hur skulle det gå till? Jag funderade … och blev taggad. Jag har alltid varit både perfektionist och tävlingsmänniska.
I dag är Bahareh tacksam över sin alternativa väg in i branschen.
– Det finns en fördel i att inte vara fast i en struktur. När man jobbar i en industri eller har pluggat är det lätt att få en idé om hur saker ska vara. Jag kom utifrån med ett helt nytt perspektiv och tog mig framåt av nyfikenhet. Här kan jag göra något nytt. Jag har fått otrolig kunskap längs vägen, och hyser stor respekt för hantverket.
Hon utmanar genom att vara ett GOTS-certifierat modehus. Global Organic Textile Standard säkerställer transparens och etisk produktion genom hela leverantörskedjan, utöver användning av certifierade ekologiska fibrer.
– För mig är det framtiden.
3 råd för att jobba med mode
• Lär dig konstruktion.
• Ju mer du kan desto bättre blir din idé.
• Bidra med nytt perspektiv.
Ser sin bakgrund som en styrka
Utanför skiner den parisiska solen. På ovanvåningen skapas stilen som blivit synonym med Ardazaei: plisserat, matematiskt, skulpturalt, poetiskt. Hantverk, kvalitet.
– Det är min läskigaste kollektion hittills. Jag har skalat bort lager, det är dags att visa mer av Bahareh, husets själ.
Sin bakgrund ser hon som en given styrka.
– Jag är svensk, jag är iranier och jag har alltid försökt ta det bästa av båda delar. Vår styrka ligger där. Ihop med det franska hantverket – det skapar ett unikt språk.
I oktober visas även husets prêt-à-porter på Paris modevecka.
– Det ger puls. Men jag är glad att de pushar designers som mig. Det ger kraft inför framtiden, att våga tro att nya idéer är möjliga.
Mattenörden med indiehjärtat från tonårstiden i Göteborg lever kvar i Bahareh. Matten återspeglas i all osynlig mönsterkonstruktion, visuella former och teman. Franska tidningen Le Monde har utnämnt Bahareh till ”Modets matematiker”. Själv log hon backstage när Joy Divisions Atmosphere avslutade hennes förra couturevisning.
– Jag har dundrat in här med mina drömmar och idéer och känner mig fortfarande som en outsider. För mig är den låten äkta indie. Jag ville att alla skulle förstå att bakom klänningarna och glittret står jag, Bahareh – indietjejen från Göteborg.
Baharehs 3 tips för att våga satsa på sina idéer
1. Hitta ditt gäng.
Omge dig själv med experter och partners som stöttar dig och din idé.
2. Fokusera.
Arbeta målmedvetet och strukturerat framåt. Ge även det som är tråkigt samma kärlek och omsorg.
3. Lita på dig själv.
Följ din magkänsla när du har lärt dig allt om din idé.