Populärt: Shoppingtips Modetrender Vårmode 2025 Se Min Look Festkläder

Vendela Ragnarsson ska rädda Stockholm Fashion Week: "Det kommer inte bli traditionellt"

28 maj, 2025
Beata Holmgren/Studio Femme
Den svenska modeveckan är tillbaka, med statligt stöd och ny tajming. Bakom initiativet hittas Association of Swedish Fashion Brands, där techentreprenören Vendela Ragnarsson är ordförande. ELLE möter henne och pratar om AI, att jobba med sin partner och modebranschens framtid.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Det satsar Maja Nilsson Lindelöf på i sommargarderobenBrand logo
Det satsar Maja Nilsson Lindelöf på i sommargarderoben

I barnvagnen sover Vendela Ragnarssons fem veckor gamla bebis lugnt. För henne själv är det betydligt mer hektiska tider. Pressmeddelandet om att Stockholm fashion week är tillbaka har precis gått ut. De senaste åren har modeveckan varit vilande, och som ordförande i Association of Swedish Fashion Brands, branschens medlemsorganisation, är Vendela en av de drivande krafterna i den nya satsningen. Den 2–5 juni går veckan av stapeln på olika platser i Stockholm, denna gång med stöd av staten.

– Modeveckan har aldrig haft offentlig finansiering tidigare, men nu går UD in för att visa på svenskt modes exportkraft, att det här faktiskt är big business för Sverige. I många delar av samhället tar man inte riktigt modebranschen på allvar, men det är en ­jättestor del av svensk export, som uppgick till 42 miljarder i fjol.

Beata Holmgren/Studio Femme

Fakta

FAKTA
Namn: Vendela Ragnarsson.
Ålder: 35 år.
Bor: Stockholm.
Familj: Maken Joshua, sönerna Harald, 2 år och Edvard, 1 månad.
Yrke: Grundare/VD Ribbn. Ägare Rerobe. Ordförande ASFB.
Följ: @stockholm­fashionweekofficial, @the.asfb, @ribbn.ai, @rerobestockholm.

Annons

När började ni prata om att återuppliva Stockholm fashion week?

– Det har varit två års arbete bakom ­kulisserna, där vi valde att helt pausa 2024. Modeveckan har ett eget kansli med John-Jamal Gille i spetsen. Jag tror att det är viktigt att inte göra en replika av något som gjorts tidigare. Det måste kännas nytt och som något helt eget. Handeln är viktig, men också det kulturella värdet och all den innovation vi har från techbolag i Stockholm.

Hur ser upplägget ut?

– Vi tänker såhär, vad är det finaste Stockholm kan erbjuda i början på juni? Det är närheten till vattnet, allt glittrar, och stockholmarna har kommit ut ur vinterdimman. Det är också därför vi flyttar från september till juni. Det är en hel vecka med visningar, events, aktiveringar. Vi kommer att använda många av de stora kulturbyggnaderna och har en del öppna evenemang för allmänheten.

Annons

Hur tänker ni kring tidpunkten i relation till den klassiska modekalendern?

– Fokuset ligger nu på att sälja hela Sverige som en destination för mode och då finns det ingen bättre tid. Det kommer inte att bli traditionellt ”nu visar vi höstkollektionerna”, utan bredare.

Beata Holmgren/Studio Femme

Hur hamnade du själv i modebranschen?

– Det var väldigt slumpartat, jag kommer egentligen från en traditionell businessbakgrund. Jag har jobbat mycket med föreläsningar och utbildning kopplat till jämställdhet och inkludering, men jag insåg att politik tar väldigt lång tid. Jag tycker om ett högt tempo, så jag sökte mig mot startup-världen. Där träffade jag min man, och vi fick möjlighet att vara med och starta Rerobe, ett modernt secondhand-koncept. Vi tyckte att det var intressant att det var en bransch som växte hur mycket som helst, men var så utdaterad. Vi har jobbat hårt på att göra den upplevelsen supermodern och smidig.

Annons

2021 pitchade du ett nytt bolag i Draknästet.

– Ja, Rerobe resulterade i ett nytt mjukvaruföretag, Ribbn, som säljer teknik till secondhand-butiker. Den är helt baserad på alla problem som vi har lyckats lösa.

Vilka problem är det?

– I takt med att vi växte höll vi på att drunkna i kläder. Vi var tvungna att anställa mer och mer personal. I och med att alla plagg är unika och ägs av tusentals olika säljare så blir det väldigt mycket administration och handpåläggning, så det var svårt att få lönsamhet. Nu har vi effektiviserat de här processerna med hjälp av AI.

Vendelas största inspirationskällor

Mormor och morfar Beatrice och Ragnar i Småland
”Bönder som drev mjölkgård hela livet. Har ärvt arbetsmoralen från dem.”

Jens och Emma Grede
"LA-baserat entreprenörpar bakom Skims, Frame och Good American.”

Oscarsgalan
”Jag älskar att lyssna på vinnartalen och förstå hur mycket tid, engagemang och slit som ligger bakom varje prestation.”

OS
”Atleter som lägger tiotusentals timmar för att nå prispallen, och som fortsätter kämpa även när det är motvind, inspirerar mig enormt.”

Beata Holmgren/Studio Femme

Rerobe gick nyligen i konkurs, men du och din man köpte tillbaka bolaget?

– Vi var ett av alla bolag som drabbades av pandemiskulden, det blev för tungt att ta igen skatten på så kort tid. Vi hade precis nått ­lönsamhet och såg att det fanns jättestor potential i bolaget, så vi köpte tillbaka det och fortsatte att driva det två veckor senare.

Annons

Hur är det att jobba med sin partner?

– Vi älskar bolagsbyggen, så det är roligt att göra det här tillsammans som ett gemensamt intresse och mål. Om jag pratar jobb med Joshua, så handlar det om vårt liv. Men det är också exakt det som är det negativa. Att du offrar en stor del av din privata relation och inte har någon gräns mellan jobb och privatliv. Det gör att det blir svårt att överhuvudtaget kunna ha ett annat liv än det otroligt intensiva bolagsbyggarlivet med din man.

Hur ser bolagsbyggarlivet ut?

– Det kan vara jättestora finansiella risker. De flesta entreprenörer kanske har en partner med en stabil inkomst att lita på om bolaget går dåligt. I vårt fall är vi båda exponerade; när det går bra för bolaget går det bra för familjen och när det går dåligt för bolaget går det dåligt för familjen. Det innebär såklart en stor stress för oss som föräldrar.

Hur har föräldraskapet förändrat er?

Annons

– Vi vill göra det här för att vi tror på ­bolagen och har en passion, men vi kan inte leva på ­riktigt samma sätt som vi gjorde innan vi ­fick barn. Då jobbade vi sju dagar i veckan, 14 timmar om dagen. Nu blir det färre timmar och mer stabilitet.

Beata Holmgren/Studio Femme

Den yngre generationen bryr sig om resale och secondhand, det syns i tillväxttakten

Vendela Ragnarsson

Hur ser framtiden för ­cirkulärt mode ut?

– Om fem år till ser vi nog fler allianser mellan etablerade second hand-märken och retail. Vi når samma målgrupper, men secondhand och resale fungerar väldigt annorlunda jämfört med de affärsmodeller som företagen har vant sig vid och det är svårt att bygga om hela sin infrastruktur. Om man kan börja se en vinstandel från det cirkulära, så finns inte samma ekonomiska incitament att överproducera längre. Jag tror att problemet har varit att många har sett det cirkulära som ett greenwashing-initiativ som är bra för deras branding, inte som en investering. Det är den stora knäckfrågan som vi jobbar med: att bevisa lönsamheten på sista raden.

Annons

Även lyxvarumärken kämpar nu, hur ser du på läget för modebranschen i stort?

– Det finns en tydlig signal om att vi måste göra något annorlunda. Den yngre generationen bryr sig om resale och secondhand, det syns i tillväxttakten. Vi behöver hitta nya modeller där vi har lokalproduktion, mikrofabriker och blandar in återbrukat, recyclat material. Mindre kollektioner och inte lika snabba produktionscykler. Å andra sidan har vi Shein och Temu – det visar bara på att världen är komplex. Jag tror att vi måste göra hållbara alternativ lättillgängliga och billiga.

Och AI:s roll?

– Implementerar man AI på rätt sätt, för att skapa infrastrukturen bakom bolaget, så kan man frigöra resurser till det kreativa. Men det är också en hype just nu, det kommer att lugna sig.

Vendelas 5 bästa karriärtips

  1. Hitta en roll som ger energi
    Vi tillbringar en stor del av livet på jobbet. Kombinera något du gillar, är bra på och kan få betalt för = drömjobb.
  2. Hitta en läromästare
    Du lär dig enormt mycket i början av karriären genom att arbeta för någon du ser upp till.
  3. Alla gör misstag
    Det viktiga är hur du hanterar dem. Erkänn, åtgärda och gå vidare – att dölja eller förminska gör det ofta värre.
  4. Lös ett problem
    Vill du starta företag? Lös ett problem du själv har – andra har troligen samma. Testa idén på folk omkring dig. Vill de betala för lösningen? Då är du något på spåren.
  5. Lär dig reglerna
    Vill du kombinera företagande och familj? Läs på om hur reglerna skiljer sig åt mellan egenföretagare och vanlig anställning hos Försäkringskassan – detta är viktigt när det kommer till VAB, föräldrapenning och sjukpenning!
Annons