Populärt: ShoppingtipsStylingtipsVårmode 2024StreetstyleMilano fashion weekSe Min LookTrendiga vårskor

Årets designer 2023: Hodakova

09 jun, 2023 
AvHelena Skoog
Årets designer 2023: Hodakova
Hon gör ­klänningar av skedar och väskor av skärp, att ­konvertera material är en självklar del av skapandet. Möt Årets designer 2023: Ellen Hodakova Larsson.
Annons
ELLE-GALAN 2023: Årets designer Ellen Hodakova LarssonBrand logo
ELLE-GALAN 2023: Årets designer Ellen Hodakova Larsson

Sedan Ellen Hodakova Larsson startade sitt eget märke, Hodakova, i december 2020 har hon både inspirerat och imponerat på modebranschen – både i Sverige och internationellt. På ELLE-galan 2023 fick hon ta emot priset Årets designer och gjorde en hyllad visning med ett urval från sina kollektioner, med signaturväskorna tillverkade av gamla skärp och klänningen av skedar.

– Det blev en fin visning. Den hade både mystik, elegans och rock ’n’ roll, allt jag gillar. Det var fint att få ta emot ett pris och att få tillfälle att uttrycka min tacksamhet över mitt team, men också lyfta vikten av skiftet som sker i modebranschen. Priset är ett bevis på att folk ser mitt arbete.

Ellen Hodakova tar emot priset Årets designer på ELLE-galan 2023, omgiven av sitt team och modellerna i sin visning.
Ellen Hodakova tar emot priset Årets designer på ELLE-galan 2023, omgiven av sitt team och modellerna i sin visning.

Hur skulle du själv beskriva din design?

– Det är klassiska silhuetter och igenkännbara element, faktorer som är en stor del av min design där det finns överraskningsmoment om du tittar närmre. Kanske en klassisk silhuett i en oväntad tappning eller som en av mina klänningar, som glittrar jättefint, men är gjord av 12 000 nålar. Den gör lite ont när man går och det är också en del av mitt konceptuella tänk att skapa frågetecken kring konsumtion. Därför jobbar jag bara med återbruk och konverterar material till annan nytta.

Annons

Var det självklart för dig från början, att jobba med återbruk?

– Ja, det var det. Jag är uppvuxen i en miljö som haft det tänket när det gäller allt möjligt. Mina föräldrar och även deras föräldrar. Att se potentialen i material som inte längre anses fylla ett syfte var en del av min uppväxt. På konstskola, och senare på Textilhögskolan i Borås, utforskade jag ämnet och startade Hodakova direkt efter examen. Att jobba med hållbarhet är verkligen en hygienfaktor nu. Det finns inga andra alternativ.

En av Hodakovas mäktiga kreationer.
En av Hodakovas mäktiga kreationer.

Hur ser din designprocess ut?

– Det är verkligen olika, inspiration kommer överallt ifrån. Mest handlar det om att se. Att ta sig tid att titta. Jag inspireras av tidlöshet och är väldigt intuitiv när jag designar.

Annons

Hur började det med design för dig?

– Min mamma var sömmerska i grunden och även min mormor och hennes pappa. Skrädderi och textil har alltid funnits i familjen. Men kanske mest i ett funktionellt syfte. Sedan är min pappa militär och jag själv är uppvuxen i stallet med det sättet man klär sig där. Pappa är väldigt duktig på att hålla fast vid traditioner och klä upp sig vid olika tillfällen. Jag uppskattar verkligen det och tycker att traditioner är värdefullt. Kläder är kommunikation och jag har alltid varit nyfiken på hur världen fungerar och vill förstå mig på den, och då är kläder ett av de första kommunikativa medel som vi utsätter varandra för. Där finns det många lager.

Sedan startade du Hodakova. Hur har du gått från de där tankarna i början, till där du är i dag?

– Jag är uppvuxen med naturen nära och det skapar en kärlek till moder jord. När man ser allt som modeindustrin för med sig blir det tydligt att det inte behövs fler linjära bolag som bidrar till katastrofer, utsläpp och ohälsa. Jag tycker att det är viktigt att visa motsatsen, att jobba cirkulärt. Design kan vara en bra kraft om den används rätt. Alla stora modehus som producerar oändligt med kläder som hamnar … var? Jag tror att bolag i dag behöver vara syftesdrivna. Man måste ha integritet, göra smarta val och stå för sin sak.

Hodakovas visning på ELLE-galan 2023.
Hodakovas visning på ELLE-galan 2023.

Hur klär du dig själv, privat?

– Jag klär mig klassiskt, men med ett par tofflor. Skjortor, t-shirt, våra kostymkjolar och kostymbyxor. Enkelt och bekvämt.

Annons

Hur viktigt är det med mode för dig personligen?

– Jag älskar material och silhuetter, så det är en väsentlig del i min privata tillvaro också. Jag skiljer inte så mycket på privat och jobb i dagsläget, om jag ska vara ärlig. Hodakova är ju en stor del av mitt liv, men jag tar mig också tid till andra intressen. Man måste leva hållbart i huvudet också och bli inspirerad.

Vad är det för intressen?

– Jag gillar musik, konst, film, mat, arkitektur – allt som ger livet näring. Jag gillar att vara själv. Jag har två sidor, en social energisida och en som gillar att umgås med mig själv och iaktta världen. Samla på mig energi. Naturen är min största energikälla och även min hund, Kotte.

Väska av gamla bälten, från Hodakovas höstkollektion.
Väska av gamla bälten, från Hodakovas höstkollektion.

Vad är du mest stolt över under din karriär hittills?

– Att jag på väldigt kort tid har fått göra så många roliga saker i min karriär. Jag har rest, träffat mycket människor, fått otroliga förfrågningar och gjort spännande samarbeten. Det är verkligen otroligt att få vara med om detta. Men mycket handlar också om teamet. Det vi gör varje dag. Det är väldigt värdefullt, att vara entreprenör och kreatör samtidigt. Hur härligt är inte livet? Att man får lära sig nya saker varje dag och aldrig står still. Det känns som en gåva.

Annons

Vad händer framåt för dig och Hodakova?

– Hodakova kommer att bli det första etablerade modehuset som jobbar med konvertering av material. Det tror jag kommer skapa stor förändring för hela branschen. Jag vill inspirera andra att våga stanna upp, se och tänka. Man kan befinna sig i ett liv som bara pågår, utan att vara medveten om vad som finns runt omkring. Men om man stannar upp och ser, så tror jag att man lever ett mer närvarande liv. Ett av mina mål är att inspirera till det.

Årets designer 2023: Ellen Hodakova Larsson.
Årets designer 2023: Ellen Hodakova Larsson.

FAKTA
Namn: Ellen ­Hodakova Larsson.
Ålder: 31 år.
Yrke: Designer.
Bor: Stockholm.
Familj: Partnern Gustaf och hunden Kotten.
Följ: @hoda_kova

Foto: Mathias Nordgren, Hodakova m fl

Annons