5 modedetaljer i And just like that... som du förmodligen inte känner till

21 jan, 2022 
Sanningen bakom den blå klänningen och varför Carrie bar samma örhängen i avsnitt ett och två – här är fem modedetaljer i And just like that... som du kanske inte hade koll på tidigare?
Annons

And just like that... så inleds plötsligt varannan artikel med denna titel följt av ett passande avslut. Så även den här. Vi börjar närma oss säsongsavslutningen av uppföljaren som splittrar SATC-fansen i två läger – de som älskar den och de som tycker att den aldrig borde ha gjorts.

TV: 5 modedetaljer I And just like that… som du förmodligen inte känner till
TV: 5 modedetaljer I And just like that… som du förmodligen inte känner till

Men, det där ska vi inte gräva i nu. Låt oss istället prata om vår absoluta favoritdel av serien – modet. Ja, för precis som i originaluppsättningen spelar modet en minst lika stor roll som övriga karaktärer även i And just like that... Carries outfits har ju nästan kommit att få ett eget liv sedan serien visade sig i rutan för första gången – och den trenden verkar inte ha gått ur tiden.

Annons

Det ligger mycket jobb bakom varenda klädval. Här är fem intressanta modedetaljer från den designfyllda uppföljaren som du kanske inte kände till tidigare?

Gamla favoriter återkommer

Carrie Bradshaw bär Gucci-väskan
Carries Gucci-väska är ett exempel på plagg vi känner igen från SATC.

Har du märkt att flera gamla favoriter från SATC återkommer i And just like that...? De blå Manolo Blahnik-skorna som som Mr. Big friade med gör en symbolisk comeback i nya seriens första avsnitt, liksom den blå blombroschen som Carrie senast bar i säsong tre av SATC när hon dejtade politikern Bill Kelley.

Carrie iklädd Versace-klänningen
Carrie iklädd Versace-klänningen, från originalserien och från klänningens comeback i And just like that...

Gucci-magväskan, det nitprydda bältet och den fantastiska Versace-kan-man-ens-kalla-det-klänning-klänningen är ytterligare tre exempel. Och såklart den paljettprydda, rosa Fendi-väskan (It's a baguette!) som Carrie fick säga hej då till när hon rånades på gatan i säsong 3 av originalserien. Uppenbarligen kunde hon inte slita sig från att köpa en ny. Grotta ner dig i alla modecomebacks här!

Annons


... Och detta är till stor del tack vare SJP!

Och de här gamla godingarnas comeback har vi Sarah Jessica Parker att tacka för. Seriens kostymdesigners Molly Rogers och Danny Santiago berättar i en intervju för E News att SJP har sparat mycket av modet från SATC. Själv uppskattar skådespelaren att hon har arkiverat så mycket som 95 procent av alla kläder, accessoarer och smycken som har visats i originalserien och i filmerna.

Carrie Bradshaw And just like that...
Den blå blombroschen är en av favoriterna som Sarah Jessica Parker hade arkiverat från SATC.

– Hon behöll alla dessa vackra stycken som folk känner så mycket kärlek för. Dessa verk spelade så viktiga roller i showen och filmerna. Fansen älskar dem. De är som egna karaktärer och det faktum att hon har dem, tyckte vi var för bra för att inte ge dem nytt liv igen, säger Danny Santiago.

Annons

Storyn bakom ”den” blå klänningen

Den blå klänningen som Carrie bär på första dejten efter Mr. Bigs död har kommit att bli en av de hittills mest omskriva plaggen från uppföljaren. Kanske är det för att den verkligen andas Carrie som internet har exploderat av hyllningar över denna blåsa.

Den blå klänningen som Carrie bär har kommit att bli ett av de mest omskrivna plaggen i uppföljaren hittills.

Klänningen i one shoulder-modell och med rynkdetaljer kommer från Norma Kamali. Men faktum är att det inte bara var en klänning, utan sex olika. Du som har sett avsnittet kan nog räkna ut varför. För dig som inte har sett det kommer här en SPOILER! Den lilla (eller stora!) kräkincidenten innebar att det helt enkelt var lättare att byta klänning mellan tagningarna än att försöka tvätta bort fläckarna. Så när Molly Rogers hade läst manuset var det hon som ögonaböj klickade hem sex klänningar i samma modell från Net-a-Porter.

Annons

Smycket är en hyllning till New York efter Covid-19

Carrie Bradshaw
Hyllningarna till New York kretsar kring pandemin.

Du har kanske sett att Carrie i flera avsnitt bär ett halsband med en berlock i form av delstaten New York. Och i avsnitt åtta såg vi henne bära en tröja med texten ”I Love Central Park”. New York-detaljer som dessa är inget nytt för Carrie Bradshaw. Men den här gången stod modet för en hyllning till staden efter pandemin, berättar designer Danny Santiago och förklarar att det ska ses som en hommage till staden för att den efter allt den varit med om fortsätter att leva och att alla människor gick samman i krisen.

Annons

Carries sorg skulle synas i kläderna

När kostymörena började spåna idéer för nya säsongen var de eniga om att låta modet vara färgstarkt och lekfullt. Efter en allt för lång tid i våra loungewear ville de ge oss en explosion av glatt mode och syftet var att genom starka färger, vackra tyger, spännande texturer och extravaganta accessoarer påminna oss tittare om att återigen ha kul med våra kläder.

När de sedan läste manuset fick de tänka om. I alla fall för avsnitt två. Så även om serien i övrigt på många sätt speglar kostymörenas initiala tankar, ville de här istället att Carries sorg skulle synas genom små detaljer i kläderna.

Carrie Bradshaw i And just like that...
Små detaljer i Carries val av kläder ska signalera att hon går igenom sorg.

När Carrie och Charlotte besöker begravningsentreprenören bär de båda samma färg, men deras olika outfits skulle ge helt olika känsla. Carries överdimensionerade rosa kappa skulle få henne att se liten och kuvad ut, förklarar Danny Santigo. Hon bär också samma örhängen på sig som hon hade under konserten strax innan den tragiska händelsen med Mr. Big. Den detaljen kom från Sarah Jessica Parker själv, som menade att en person i sorg och chock förmodligen inte tänker på en sådan sak som att byta örhängen. Inte ens Carrie Bradshaw.

Annons

Väl under begravningen skulle kläderna signalera att chocken hade avtagit något, och Carrie dök upp i en fantastisk svart vintage-kreation som hon hade valt för att hon ville klä upp sig för Mr. Big.

Foto: HBO Max/TT

Se också: Skådespelarna I Sex and the City då och nu – se skillnaderna
Se också: Skådespelarna I Sex and the City då och nu – se skillnaderna
Annons
Innehåller annonslänkar