Populärt: ShoppingtipsModetrenderSe Min LookSommarmodeBadmodeSommarklänningarOutfits till bröllop

Allt om Worn Vintage läderjackor som kändisarna älskar

09 feb, 2023 
Allt om Worn Vintage läderjackor som kändisarna älskar.
Worn Vintage handplockar läderjackor från andrahandsmarknaden och ger dem nytt liv. ELLE fick en pratstund med svenska grundaren Lovisa Källström som bland annat avslöjar hur Hailey Bieber blev trogen kund.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
10 inspirerande vårlooks från stilikonen Hailey BieberBrand logo
10 inspirerande vårlooks från stilikonen Hailey Bieber

Med en växande kärlek till andrahandsmarknaden och en ökad medvetenhet efter flera år inom design i modebranschen föddes en vilja att göra något mer givande. Saknaden efter en plattform med handplockade vintageplagg (som inte bara var märkeskläder) fick Lovisa Källström att ta saken i egna händer. Hon grundade Worn Vintage under pandemin 2020, som ett Instagram-konto som sedan växte och hon började sälja kurerad second hand och vintage online. Efter att själv ha sålt och köpt kläder på andrahandsmarknaden i över tio år hade hon bra koll på utbudet och intresset för hållbart mode ökade i takt med medvetenheten om den växande klimatkrisen.

Annons

Att toppa en outfit med en unik jacka gör många gånger helheten.

Lovisa Källström grundare av Worn Vintage.
Lovisa Källström, grundare av Worn Vintage.

Ni handplockar och säljer vidare unika läderjackor från andrahandsmarknaden. Hur kommer det sig att du ville fokusera på just ytterplagg?

– Det var inte tanken från början men jag tror att min kärlek för snygga ytterplagg tog över efter ett tag. Att toppa en outfit med en unik jacka gör många gånger helheten. Det är även ett bra första steg in i second hand-världen. Passformen behöver inte vara perfekt och de är ofta gjorda i bra material som ull eller läder. Många kan tycka att andrahandskläder kan kännas lite sunkiga och då tror jag att jackor ger en annan känsla, eftersom du ofta bär plagget utomhus och inte precis intill huden.

Annons

Kändisar som Hailey Bieber och Elsa Hosk syns ofta i plagg från er. Hur gick det till?

– Haileys stylist hittade oss på Instagram och därefter skickade vi över ett par jackor till en av deras fittings. I början av mars förra året fick vi den fantastiska nyheten att Hailey hade fastnat för en av jackorna och sedan har hon fortsatt att stötta Worn. Det känns fortfarande overkligt att hon vill bära våra plagg med tanke på att hon har tillgång till så många fantastiska varumärken. Även Elsa Hosk brukar bära våra jackor vilket känns otroligt roligt.

Hailey Bieber i vintagejacka från Worn Vintage.
Hailey Bieber i vintagejacka från Worn Vintage.
Annons
Elsa Hosk i brun läderjacka från Worn Vintage.
Elsa Hosk i brun vintagejacka från Worn Vintage.

Ni har precis expanderat och lanserat er första kollektion med egendesignade läderjackor i återvunnet läder. Hur dök den idén upp?

– Idén kom rätt naturligt. Jag fick mycket förfrågningar från kunder om vissa specifika jackor skulle komma i lager igen. Efter ett tag kändes det som ett spännande steg att börja designa själv och ta fram modeller som jag själv har saknat på marknaden, samt som våra kunder efterfrågar. Efter att ha jobbat med nästan bara jackor i två år har jag lärt mig väldigt mycket om snitt och silhuetter och vad som gör en jacka perfekt (i mina ögon).

Annons

Vi började med att släppa en jacka i somras, men har nu tagit steget och lanserat en komplett kollektion. Vår första kollektion består av totalt sex plagg i deadstock-material och visar både jackor och kvajer. Gemensamt är att jackorna ska kännas tidlösa men samtidigt moderna i hög kvalité. Det känns som ett spännande kapitel i Worn’s resa. Se mer av de egendesignade jackorna som finns att spana in här.

Hailey Bieber i Worn Vintage croppade läderjacka gjord av återvunnet läder.
Hailey Bieber i Worn Vintage croppade läderjacka gjord av återvunnet läder.

Tre vintagetips att skriva upp:

Till sist – ge oss dina tre bästa tips för att hitta guldkorn på andrahandsmarknaden!

Annons

1. Rikta in dig på vad du saknar i din garderob och fokusera på det i stället för att gå igenom varje område i butiken.

2. Herravdelningen brukar vara bättre sorterad och där kan det finnas riktiga guldkorn.

3. Var medveten om att det tar tid. Du måste ofta gå igenom fler plagg än vid ”vanlig” shopping så sätt av tid för att ge dig in i second hand-djungeln. Och var öppensinnad! Om plagget inte passar perfekt kan en skräddare oftast hjälpa dig.

Elle stylar: 3 enkla sätt att styla sneakers till vardagsBrand logo
Elle stylar: 3 enkla sätt att styla sneakers till vardags
Annons
Annons