7 inspirerande modedokumentärer och filmer att se i sommar

13 jul, 2023 
AvAmie Chorr
7 modefilmer som kommer fylla dig med inspiration
Modehistoria, intressanta kreationer och personligheter. Det är alltid kul att få en inblick i designers inflytande både inom modeindustrin och populärkulturen. ELLEs moderedaktör Amie Chorr har valt ut 7 modedokumentärer att inspireras av.
Annons
Höstens viktigaste modetrender 2023
Höstens viktigaste modetrender 2023

När solen skiner och dagarna är längre kan det vara trevligt att ta en paus från värmen och koppla av inomhus med en dokumentär eller film. Modefilmer är inte bara underhållande, de är också inspirerande och ger oss en inblick i modets värld.

Oavsett om du är intresserad av mode eller vill njuta av vackra kläder och spännande historier finns det något för alla i denna lista över modefilmer och dokumentärer att se i sommar. Sätt dig bekvämt, slå på filmen och låt dig inspireras.

HÄR ÄR 7 MODEDOKUMENTÄRER OCH FILMER ATT SE I SOMMAR:

Det svenska modet SVT Play

Under sex avsnitt får vi följa svensk modehistoria. Från 60-talets tonårsmode fram till modet vi ser det idag. Vi får inblick i hur svenska modeskapare, förutom att klä svenska folket, även skapar plagg till stora artister såsom Beyoncé.

McQueen HBO Max

Alexander McQueen inför en modevisning

En personlig inblick i Alexander McQueens extraordinära liv, karriär och konstnärskap. Vi får i denna dokumentär se material från återfunna arkiv samt intervjuer med hans närmaste vänner och familj. Ett spännande porträtt av en modevisionär som också kämpade med psykisk ohälsa.

Annons

Westwood HBO Max

Vivienne Westwood i sin dåvarande butik innan hon blev designer.

I Westwood berättas historien bakom den brittiska modedrottningen Vivienne Westwood. Under 70-talet blev Westwood tillsammans med sin dåvarande partner den som satte punkmodet på kartan. Det ledde till att hon blev en av branschens i särklass mest färgstarka och kontroversiella personligheter och skapade ett imperium.

Dries HBO Max

Dries Van Noten i sin ateljém

Filmen tar tittarna bakom kulisserna i Van Notens arbetsprocess och ger en intim inblick i hans kreativa värld. Den belyser också Van Notens inflytande på modebranschen och hans förmåga att skapa tidlösa och konstnärliga plagg. Dries är en inspirerande och visuellt vacker modefilm som ger en djupare förståelse för en av modevärldens mest framstående designers.

Annons

Dior and I HBO Max

Här får vi en inblick i det legendariska franska modehuset Christian Diors allra innersta vrår. Vi får vara med när Raf Simons börjar som kreativ chef för modehuset och skapar sin första kollektion under namnet Christan Dior.

Yves Saint Laurent Netflix

Yve Saint Laurent i sin studio

Denna franska biografiska film porträtterar livet och karriären av den ikoniska modedesignern Yves Saint Laurent. Filmen tar oss från Saint Laurents tidiga år som assistent till Christian Dior, till hans egna framgångsrika modehus. Filmen är en visuell fest med fantastiska kläder som ger en djupare förståelse för den kreativa processen bakom mode.

Annons

Coco – Livet före Chanel Viaplay

Coco Chanel under början av sin karriär

I denna film får vi möta Coco Chanel när hon bara gick under namnet Gabrielle. Vi får se hur hur hon formades till att bli en lovande designer. Fån att sjunga på en bar med hopp om en karriär i underhållningsbranschen, till mötet med hennes stora kärlek Balsan och hennes första designs som skulle leda henne fram till sitt varumärke Chanel.

Sommarens bästa stylinghack – baddräkten
Sommarens bästa stylinghack – baddräkten
Annons

Foto: TT

Annons