3 frågor till årets Top model-vinnare

04 juli, 2013

Omslagsmodell för ELLEs majnummer var Josefin G som vann årets Top model. ”Lilla Josefin från Norrland”, som hon kallar sig själv, har blivit stor.

av HELENA SKOOG

OM JOSEFIN GUSTAFSSON

Ålder: 21 år.

Bor: Stockholm.

Familj: Mamma, pappa och lillebror i Umeå.

Stil: ”Jag är en jeans och t-shirt-tjej. Det klagade Jonas Hallberg på hela tiden. ’Får man aldrig se dig någonting annat än jeans?’”

Favoritmärke: ”Jag älskar Acne och andra svenska märken. Rodebjer gör fina saker, V ave shoe repair och Diana Orving. Gärna svart, jag är inte så färgglad av mig!”

Om fem år: ”Då hoppas jag att jag har lyckats som modell och är uppe på min topp. Det tar ju några år att komma dit. Jag bor i New York och har en härlig lägenhet att komma hem till på kvällarna – och har gjort några Voguecovers …”

❤ ❤ ❤

Det började med ett telefonsamtal.

– Hej, vi ringer från Top model Sverige och din kompis Carin har skickat en ansökan för dig…

Josefin Gustafsson var skeptisk. Ville hon verkligen vara med i tv? Men hon gick på några castingar och plötsligt var hon uttagen. Nu, några månader senare, står hon på omslaget till ELLE.

– Det är lite overkligt fortfarande, säger hon med sin karaktäristiska norrländska dialekt och tillägger:

– Men jättekul! Vi har fått göra så himla roliga saker. Jag har åkt helikopter över LA, hållit i en bamse­spindel, surfat med Caroline Winberg och träffat en massa människor som jag aldrig trodde att jag skulle få träffa. Vi har gjort plåtningar som vi aldrig någonsin kommer få vara med om igen …

Josefin Gustafsson är 21 år och kommer från byn Täfteå utanför Umeå. Redan som 13-åring scoutades hon av flera svenska modellagenturer, men då var hon för ung. När hon var 15–16 var hon med i en modell­agentur, men då var det svårt att få till några jobb eftersom hon bodde så långt från Stockholm – där många uppdrag kom i sista minuten.

– Sedan gick jag ut skolan och då tänkte jag att jag var för gammal. Men det visade sig att jag inte var det!

Top model Sverige spelades in i LA, där alla deltagare bodde tillsammans i ett hus och slogs ut en efter en.

– Det är påfrestande att bo med en massa tjejer som man inte känner. Men man lär sig mycket om sig själv.

Hur var stämningen bland deltagarna?

– I amerikanska Top model är det catfights och folk hatar varandra, så jag trodde att det skulle vara så, men det var ett bra gäng. Många hittade vänner som de kommer fortsätta hänga med. Ingen annan fattar ju vad man har varit med om, så när man vill prata av sig är det skönt att ha de tjejerna.

Hur var Caroline Winberg och Jonas Hallberg?

– Jonas är som han verkar när man ser på tv. ”Hey, gorgeous! You’re so fab!” Carro var jordnära. Jag är inte en sådan som tycker att det är ashäftigt att träffa kändisar, de är ju som vilka som helst.

❤ ❤ ❤

Sommaren 2012 flyttade Josefin Gustafsson till Stockholm, efter att ha bott utomlands ett år och arbetat i restaurangbranschen. Hon fick jobb på restaurang Bar, trivdes och blev kvar. Nu är det en större modemetropol som lockar: New York. Hon har träffat modellagenturen IMG där, på en resa som hon vann i en av Top models tävlingar, och hoppas kunna flytta dit och jobba för dem snart.

– Jag siktar på New York. Jag blev helt kär, jag ville inte åka hem. Men vi får väl se. Det är många som vill dit jag vill och konkurrensen är hård. Så jag får kämpa!

En bra start på karriären är ELLE-omslaget.

– ELLE-plåtningen var väldigt rolig. Det var det första riktiga jobbet vi gjorde. Sedan är det ELLE, liksom! Det är en stor grej. Jag har prenume­rerat sedan jag var 15. Man tror ju aldrig att det ska hända! Jag? Lilla Josefin från Norrland.

Blir du igenkänd på stan nu?

– Ja! Det är jättekonstigt. Folk kan sitta och viska om mig på tunnelbanan och det kommer fram tjejer och vill ta kort med mig. Jag har till och med fått skriva autograf, utbrister hon och skrattar.

Den 25 mars sändes finalen i Top model i Tv3 och nu får Josefin Gustafsson äntligen berätta om allt hon har hållit hemligt för vännerna, sedan inspelningen avslutades.

– Det var skitjobbigt! Min familj visste om det, men de bor ju i Umeå. Det är så skönt att det är klart nu och jag bara kan skrika ut det.

ELLEs majomslag – featuring Josefin.