Zaatarpizza med krispig sallad
08 jul, 2025
Zaatar är en krydda med ursprung i Mellanöstern och går att använda till mycket – testa vår zaatarpizza så förstår du!
Annons
Zaatarpizza med krispig sallad
Gör din egen zataarkryddblandning eller köp en färdig – otroligt god krydda på en pizza.
Annons
4 portioner
Tid: 40 minuter
Du behöver:
Zataar:
1 dl sesamfrön
2 msk torkad oregano
2 tsk torkad timjan
2 tsk flingsalt
4 msk sumak
Pizza:
4 paket färdig pizzadeg
1 ½ dl olivolja
Sallad:
1 gurka
4 tomater
2 paprikor (helst en grön och en röd)
1 lök
1 tsk salt och peppar
4 msk olivolja
1 msk lönnsirap eller granatäppelsirap
3 msk citronsaft
1 tsk chiliflakes
Gör så här:
- Zataar: Rosta sesamfröna i en torr panna i cirka 2 minuter tills de knäpperoch börjar dofta. Häll över i en skål och låt svalna. Mortla sesamfröna lätt och tillsätt oregano, timjan och salt. Krossa lätt och rör ner sumaken på slutet.
- Pizza: Sätt ugnen på 230°, varmluft.
- Kavla ut degen till pizzorna tunt och lägg dem på var sin bit bakplåtspapper. Pressa till degen med fingrarna så att den blir lätt bucklig.
- Blanda zaatar med olivolja. Fördela blandningen över pizzabottnarna.
- Grädda pizzorna i den heta ugnen, 2 pizzor åt gången, i 6–10 minuter, tills de är gyllene och krispiga.
- Sallad: Skär under tiden gurka, tomater och paprika i små kuber. Skala löken och hacka den fint. Vänd runt alla grönsaker i salt, peppar, sirap, olivolja och citronsaft. Strö över lite chiliflakes.
- Servera pizzan varm med salladen.
Foto: Columbus Leth
Annons