Yoghurtmousse med äppelkompott

  • AvCamilla Biesbjerg Markussen
Recept på yoghurtmousse med äppelkompott
Peter Kam
Len yoghurtmousse som toppas med en äppelkompott och pekannötter – det kan omöjligt gå fel!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!

Bakat och klart #2 – Världens godaste kladdkakaBrand logo

Bakat och klart #2 – Världens godaste kladdkaka

Yoghurtmousse med äppelkompott

Smaskig sensommardessert med härlig kompott.

Len yoghurtmousse med äppelkompott och pekannötter
Peter Kam

6 portioner

Du behöver:

3 gelatinblad
½ vaniljstång
1 dl socker
4 msk citronjuice
3 dl vispgrädde
1 dl grekisk yoghurt

Äppelkompott:

3 äpplen
½ vaniljstång
1/3 dl socker
2 msk citronjuice

Till servering:

35 g pekannötter

Du behöver:

  1. Blötlägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i 10 minuter. Snitta och skrapa ur fröna från vaniljstången, mosa ihop dem tillsammans med lite av sockret. Hetta upp vaniljfrön, socker och citronsaft i en kastrull tills sockret har löst sig. Krama ur geltinbladen och rör ner dem i den varma sockerlagen. Låt svalna något. Vispa grädden fluffig. Rör ner yoghurten i lagen och vänd sedan ihop blandningen med den vispade grädden.
  2. Fördela moussen i 6 små portionsglas och ställ i kylen i minst 4 timmar.
  3. Äppelkompott: Skala äpplena och skär dem i tärningar. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka upp äpplena, vaniljfrön, den tomma vaniljstången, sockret och citronsaften i en kastrull. Sjud i 8–10 minuter, tills äpplena mjuknat men inte blivit mosiga. Låt svalna och ta bort vaniljstången.
  4. Servering: Rosta pekannötterna lätt gyllene i en torr panna och grovhacka dem. Lägg en sked äppelkompott ovanpå yoghurtmoussen och strö över pekannötter. Servera.

Foto: Betina Hastoft