Vitello tonnato – så gör du den italienska klassikern

Vitello tonnato – så gör du den italienska klassikern

Betina Hastoft
Tunna skivor kalvstek som serveras med en krämig sås på tonfisk och kapris – det är klassikern vitello tonnato. Eftersom den går lika bra att servera kall passar den utmärkt även på buffébordet!
01 juli, 2021
Vegetariska gröna pastarätter för alla tillfällen
2:00

Efter reklamen: Vegetariska gröna pastarätter för alla tillfällen

(2:00)

Slå på ljud

Vitello tonnato

En klassiker från det italienska köket!

Tips! För lätt rosa kött – tillaga kalvsteken till en innertemperatur på 65°.

6 portioner

Du behöver:

ca 1 ½ kilo kalvfilé
6 stjälkar färsk rosmarin eller timjan
1 vitlöksklyfta
1 ½ msk olivolja
1 ½ msk salt
1 tsk citronpeppar
1 msk olivolja till stekning

Tonfisksås:

140 g konserverad tonfisk i olja
2 sardeller
2 msk kapris
1 äggula
1 citron
1 ½ dl smakneutral olja
Salt och svartpeppar

Till servering:

3 ekologiska citroner
½ msk olivolja
15 stora cocktailkapris

Gör så här:

  1. Putsa köttet fritt från senor och fett. Torka lätt med absorberande papper. Hacka rosmarin och vänd ihop med pressad vitlök, olivolja, salt och citronpeppar.
  2. Gnid in köttet med blandningen. Hetta upp lite olja i en stekpanna och bryn köttet runt om. Lägg steken i ett ugnsfast fat och låt vila i 15 minuter.
  3. Värm ugnen till 170°. Låt köttet gå i ugnen i ca 45 minuter. Ta ut och låt vila i 20 minuter.
  4. Mixa tonfisk, sardeller, kapris, äggula och pressad citronsaft. Tillsätt oljan lite i taget så att såsen tjocknar. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
  5. Halvera citronerna och droppa olivolja över snittytorna. Stek citronerna i ett par minuter. Skär köttet i tunna skivor och lägg upp på ett fat med kapris och citroner. Ringla lite sås över och servera resten vid sidan av.

Recept: Julie Hey Foto: Betina Hastoft