Vitello tonnato
En klassiker från det italienska köket!
Tips! För lätt rosa kött – tillaga kalvsteken till en innertemperatur på 65°.
6 portioner
Du behöver:
ca 1 ½ kilo kalvfilé
6 stjälkar färsk rosmarin eller timjan
1 vitlöksklyfta
1 ½ msk olivolja
1 ½ msk salt
1 tsk citronpeppar
1 msk olivolja till stekning
Tonfisksås:
140 g konserverad tonfisk i olja
2 sardeller
2 msk kapris
1 äggula
1 citron
1 ½ dl smakneutral olja
Salt och svartpeppar
Till servering:
3 ekologiska citroner
½ msk olivolja
15 stora cocktailkapris
Gör så här:
- Putsa köttet fritt från senor och fett. Torka lätt med absorberande papper. Hacka rosmarin och vänd ihop med pressad vitlök, olivolja, salt och citronpeppar.
- Gnid in köttet med blandningen. Hetta upp lite olja i en stekpanna och bryn köttet runt om. Lägg steken i ett ugnsfast fat och låt vila i 15 minuter.
- Värm ugnen till 170°. Låt köttet gå i ugnen i ca 45 minuter. Ta ut och låt vila i 20 minuter.
- Mixa tonfisk, sardeller, kapris, äggula och pressad citronsaft. Tillsätt oljan lite i taget så att såsen tjocknar. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
- Halvera citronerna och droppa olivolja över snittytorna. Stek citronerna i ett par minuter. Skär köttet i tunna skivor och lägg upp på ett fat med kapris och citroner. Ringla lite sås över och servera resten vid sidan av.
Recept: Julie Hey Foto: Betina Hastoft