Vinturista i Sverige – 11 vingårdar värda ett besök
Nu är det fritt fram för gårdsförsäljning. Den svenska vinnäringen växer lavinartat – och nu öppnas dörrarna än mer för en ökad vinturism. Från och med den 1 juni i sommar kommer man nämligen kunna köpa med sig vin från svenska vingårdar.
Som besökare och deltagare av en guidad visning på en svensk vingård har man också möjlighet att köpa med sig 3 liter vin, 0,7 liter spritdryck, 3 liter starköl och 3 liter andra jästa drycker. Vi har valt våra favoriter dit du kan åka för att få lokala droppar som imponerar!
11 Svenska vingårdar värda ett besök
1. Blacksta Vingård, Sörmland
Gården grundades 1999 och är en av världens nordligaste vingårdar. Här är man mest kända för sitt Icewine, ett sött vin gjort på vidal blanc, vilka skördas så sent som möjligt på säsongen. Det har prisats vid flera tillfällen internationellt. Här kan du boka exklusiva temakvällar med champagneprovningar och mat samt övernatta på gårdens hotell.
2. Flädie Vingård, Skåne
Bland de 24 vinerna i The Swedish Wine Tasting placerade sig inte mindre än 5 viner från Flädie Vingård, bland annat två röda viner. Gården producerar även vitt, mousserande och roséviner. På gården finns hotell och restaurang och man kan boka paket med vinprovningar eller förlägga en konferens eller bröllop här.
3. Gute Vingård Havdhem, Gotland
Här planterades 6500 vinstockar redan 1999. Nu odlas solaris, rhondo och phönix och man tillverkar vitt, rosé och mousserande viner. Ett gammalt mejeri har gjorts om till vinhall och här finns också ett trevligt boende, restaurang och vinbar.
4. Kullabergs vingård, Skåne
I dag omfattar odlingarna 18 hektar och totalt finns här över 30 druvsorter på gården. Besöksverksamheten har utvecklats med guidade visningar, vinprovningar, events och konferenser i samarbete med vinbaren Skänken. Kullabergs vita vin Immelen tog i höstas hem förstapriset i The Swedish Wine Tasting, där tolv svenska viner ställdes mot tolv erkända europeiska viner inom samma stil och prisklass.
5. Lottenlund Estate, Skåne
Lottenlund ligger strategiskt ur besökssynpunkt med närhet till kommunikationer till omvärlden. Besöksnäringen i den här nordvästskånska regionen pågår i stort sett hela året. På gården produceras mest vita viner och roséviner. På resterna av druvskalen görs grappa samt även gin och en mycket uppskattad vermouth med en helt egen karaktär. Här kan man känna smaker av både italiensk citrus, malört och svenska sommarörter. Man har mycket uppskattade visningar på gården med vinprovningar och mat.
6. Skepparps Vingård, Skåne
Här har man varit äppelodlare i generationer och 2011 lade man också till en vinodling till produktionen. Gårdens Grand Prix solaris mousserande samt rosévarianten på druvsorterna rondo och cabernet cortis har blivit mycket uppskattade. Man har ofta temakvällar på gården med mat, vin och musik samt den årliga Skepparps Vinfestival då allmänheten får möta vinodlare och prova viner från de flesta svenska vingårdar.
7. Thora Vingård, Skåne
Vingården ligger högt och har en strålande utsikt över Kattegatt och Hallandsväderö. Här odlas solaris, pinot gris, pinot noir och chardonnay. Två franska vinmakare producerar både vita och röda viner vilka har fått fina omdömen. Restaurang Flora serverar mat från lokalt producerade råvaror.
8. Vingården i Klagshamn, Skåne
Skånes äldsta vingård, här planterade man de första solaris-druvorna 2002. Man har under åren gjort viner av genomgående hög kvalitet, både torra, söta, ekfatslagrade och viner som fått jäsa på ståltankar. Här får man mycket kunskap om vinodling i nordiskt klimat under en visning.
9. Vingården Stora Boråkra, Blekinge
På en södersluttning intill en vacker gammal herrgård ligger här en vinodling sedan 2009. Man odlar druvan solaris och gör både ett mousserande vin samt ett stilla vitt vin. Man kan ta del av visningar och provningar och bli serverad middag i den härliga miljön. Lokalt engagerade hjälper till med skörden och man har varje år en uppskattad skördefest.
10. Wannborga Vingård, Öland
Det här är också en äldre vingård där de första druvorna planterades kring 2002. Man har anlitat en spansk vinmakare i många år och producerar mestadels stilla vita, röda och roséviner. Här kan man boka visningar och det finns också restaurang vilken är öppen på sommaren.
11. Ästad Vingård, Halland
Mitt i det halländska skogslandskapet ligger vingården som även är berömd för sin fantastiska spa-anläggning. Här får man en helhetsupplevelse med övernattning, god mat och vinprovning i en unik miljö. I vingården odlas Solaris och man producerar mestadels mousserande vin enligt champagnemetoden. Gårdens viner serveras på den egna restaurangen och på intilliggande restaurang Äng med en stjärna i Guide Michelin.
Foto: Frida Rundberg