Hajka, ät, njut – Gourmetvandra i sommar

Hajka, ät, njut – gourmetvandra i sommar

Outdoorliv och gourmetmat, ja tack! ELLE mat & vin besökte Fjällnäs i Funäsfjällen för att ta tempen på nya trenden: vandringsweekend med mat i världsklass. Bortom frystorkat.
12 maj, 2021
0:59

Efter reklamen: Lyxvandra i sommar 4 tips på hotell och vandringsleder

(0:59)

De nya, svindyra vandringskängorna sitter perfekt. Barnen är pigga och ryggsäcken packad med frukt och godisbit, kaffe och varm choklad i termosar och härliga smörgåsar gjorda på färskt bröd. Det är nu det ska ske – familjen ska ut på fjällvandring.

Är det fusk att vi kvällen före laddade upp med trerätters middag och sov i hiskeligt sköna sängar på anrikt fjällhotell? Gör det oss till sämre friluftsmänniskor att vi har en fjällguide vid vår sida när vi vandrar ut i den okända terrängen? Kanske. Men när man lockas av naturupplevelser och har sparat in på att inte flyga kors och tvärs i världen det senaste året, då väljer i alla fall jag bort fladdrande tält, fipplande med stormkök och osköna liggunderlag. Detta är bortom frystorkat.

Timmerstugan vid sjön Bolagen

Komfort i vildmarken. Sköna sängar med duntäcken i timmerstugan vid sjön Bolagen.

Inom Sveriges gränser finns många glassiga, fantastiskt belägna hotell där man kan ta för sig av den vilda naturen och sedan njuta av mat som rimmar med naturupplevelserna. Vår bas blir under några dygn Fjällnäs resort, en plats att längta hem till efter dagsturer på fjället.

Därför har vi nu, istället för för torrmjölk och ravioli på burk, en ryggsäck packad med renskavsgryta och smörkokta morötter från hotellköket, samt en flaska Bordeaux från Domaine de Galouchey. Och i stället för sovsäckar väntar gosiga kuddar och täcken i stugan där vi ska övernatta. Men det kommer senare, först ska vi vandra över det steniga men rätt flacka fjället. Från Svansjökläppens fjällparkering beger vi oss mot sjön Bolagen och den lilla timmerstugan där som tillhör hotellet på Fjällnäs.

På vår tur möter eller ser vi oväntat få människor. En gigantisk rovfågel seglar högt upp i den blå himlen och små rengäng korsar vår stig. Fjällguiden Kalle Johansson är proffs på att få den slappaste kontorsmänniskan att överleva teambuilding på fjället. Han ser till att vi intar våra lunchmackor vid rätt tillfälle, med fantastisk utsikt.

Lunch på fjället med fantastisk utsikt

Frisk luft och vandring ger god aptit. Och visst är duktiga vandrare, små som stora, värda mat i gourmetklass.

– Där borta anas Vigelskaftet. Där vandrade ett gäng norska myskoxar över på 70-talet, början på den svaga svenska stam som finns här nu, berättar Kalle, som sedan ser till att vi kommer fram till stugan i god tid för att hinna få fyr i järnspisen och tända bastun innan det är dags att säga hejdå.

Nu är vi ensamma, utan el och med utedass. “Välkommen till Norge” meddelar telefonen samtidigt som ett oväder rullar in över bergen. Det blir en magiskt kväll. Bastubad och dopp i iskall sjö med vatten så rent att vi också dricker det. Gräddig renskav med rårörda lingon smakar fantastiskt och snart är det godnatt i de väggfasta sängarna.

Christopher och Sara Smeds Bjerlo, sommelier respektive souschef på Fjällnäs resort

Christopher och Sara Smeds Bjerlo, sommelier respektive souschef på Fjällnäs resort.

Nästa dag bär det åter till civilisationen och den familjära tryggheten på Fjällnäs. Ägarparet Christina och Lars Bertmar cirkulerar bland gästerna vid middagstid. Håller rumsligt avstånd men är genuint intresserade om dagens strapatser på fjället. Christina berättar att en ren återigen parkerat sig utanför en ytterdörr i en av flyglarna. Det är sånt som händer, här strövar renarna ända in på knuten och kommer en regnskur vill de gärna ha tak över huvudet.

Med några mil i benen är det skönt att inte behöva välja mat från en lång meny. À la helpension serveras trerätters med finfina vinmatchningar och ett stort utbud fina viner på glas, perfekt för den som inte orkar ta sig an den långa listan. Men det orkar vi, och parar ihop rödbetscarpaccio och efterföljande röding med kapris och regnbågsrom med en fantastisk chenin blanc från Château de Bonnezeaux. Ett vin som speglar sommelier Christopher Smeds Bjerlos ambition att arbeta med hantverksviner med tidlös profil.

Röding serveras ofta på Fjällnäs

Delikatesser från norr – röding, ren och hjortron serveras ofta på Fjällnäs.

Christopher och souschef Sara Smeds Bjerlo träffades när de utbildade sig på Grythyttan. De kom till Fjällnäs för att arbeta en säsong men valde snart att bli bofasta.

– Så fort vi har en ledig dag drar vi upp på fjället. Det är bara att ta med en termos och promenera iväg, säger Christopher.

– Oavsett det är sommar eller vinter känner jag mig fri när jag är uppe på kalfjället. Det finns ingen annanstans där luften är så skön att andas, fyller Sara i. Känslan för naturen, det rena och oförstörda speglas i maten. Nordiska råvaror - ren, röding, bär finns nästan alltid på menyn i någon form.

– Den första skörden hjortron har alltid plockats av vår vaktmästare Ove och här invid hotellet växer Fjällnäsrabarbern, en egen sort som fått plats i Nationella genbanken, berättar Sara.

Vilket leder in på kvällens efterrätt som just gör entré: sockerkaka med pistage och färska blåbär. Efter det infinner sig en skön dåsighet och insikten att vandring, ren luft, härlig mat och förstklassigt boende är en underbar förening. Minneskortet i kameran och minnesbanken i hjärnan är fyllda med fjälltoppar, porlande bäckar och glada barn, hjärtat pumpar glatt och vandringskängorna har fått sina första repor. Bästa kombinationen av komfort och naturupplevelser kostar en slant men är en säker väg till total tillfredsställelse.

Fjällnäs resort

Sedan slutet av 1800-talet har vacker natur och frisk luft lockat gäster till Fjällnäs.

10 andra gourmet- & naturupplevelser

1. Lindeborgs eko retreat

Bo i ekoladan eller i egen stuga mitt i den sörmländska naturen. Gårdsköket serverar meny om minst sju rätter vid långbordet i växthuset. Kockarna är ofta gästspelare från svenska toppkrogar och råvarorna kommer från egna odlingar eller från ekologiska granngårdar, vinerna är ekologiska eller biodynamiska. lindeborgs.com

2. Läckö slott

Precis utanför slottet börjar en vandringsled och i trakten finns många fler i kulturmarker och sjönära miljöer. Bor gör ni på Naturum, Victoriahuset med utsikt över Vänern och äter gör ni på trevliga och Krav-certifierade Vita Hjorten med utsikt över sjön och slottet.lackoslott.se

3. Niehku mountain villa

Drömställe vid Riksgränsen för maxade upplevelser i såväl fjäll som hotell. Här kan du flyga helikopter ut till riktigt avlägsna vandringsleder. Valet för den som är mest kräsen och äventyrlig och vill njuta av det arktiska köket och norra polcirkelns största vinlista.niehku.com

4. Ombergs turisthotell

Lyxig, lokal och säsongsbetonad mat i charmig miljö på hotellet som varit igång sedan 1890-talet. Ligger vid ekoparken med fina möjligheter till vandring över berget eller längs med Vätterns strand.ombergsturisthotell.com

5. Stedsans restaurant & farm

En odlar- och krögarfamilj lämnade Köpenhamn för en bit mark och skog i Halland. Här har de byggt upp en numera världsberömd verksamhet matupplevelser på skogens golv. Övernattning i vackra, enkla stugor, mer påkostad suite eller eget tält. Ta dig sedan till kustens vackra vandringsleder.stedsans.org

6. Strandnära

Från ekohotellet Strandnära kan du vandra etapper av Möbylångaleden som sträcker sig hela vägen ner till Ölands södra udde. Här serveras också mat med hemlagad känsla och betoning på öns fina grönsaker.strandnara.com

7. Svartsö krog

Bo i glampingtält med riktig säng och duntäcke på stranden och ät dig igenom den läckra menyn på skärgårdskrogen. Smakar bäst efter lite paddling, bad eller utflykt i den vackra naturen. Här bor du med helpension och äter mat från skärgårdens bästa producenter. svartsokrog.se

8. Talldungens gårdshotell

Foodiefavorit på vackra Österlen. Emma och David Hööks gårdshotell med rustik mat och naturliga viner. Här bor du i fantastisk miljö och utanför dörren breder Brösarpsbygden ut sig med 100 kilometer markerade vandringsleder. talldungen.se

9. Trägårn

Ny, ekolyxig, hållbar krogsatsning i Duved av Marion Falk och Victor Wembrand, båda med ett förflutet på Fäviken. Bo gör du på något av Duveds hotell eller pensionat och på dagarna tar du dig an Åres magiska sommarnatur. restaurangtragarn.se

10. Ästad vingård

På Ästad i Halland odlas vindruvor och här gör vinmakaren Claes Bartoldson mousserande viner. På gården finns också hotell, spa och tre restauranger där Äng smäller högst. Här serveras förstklassig mat på lokala råvaror, varav en del plockas om mornarna i omgivande skogar och på ängarna. astadvingard.se

Text och foto: Sophia Genitz