Populärt: MatDrinkarVegetarisktAlla receptSommarmatSomriga drinkarGrillat

Vintermys med bakdrottningen Camilla Hamid

09 okt, 2023 
AvAnna Nordh
Vintermys med bakdrottningen Camilla Hamid
Camilla Hamid har gått från anonym receptmakare till hela Sveriges bakdrottning. Nu tar hon nästa steg i sin karriär med nya boken En sötare vinter – och ett alldeles eget kafé.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Se 5 saker om influencern Camilla HamidBrand logo
Se 5 saker om influencern Camilla Hamid

Rädslan över att folk skulle ha förutfattade meningar om hennes utseende gjorde att Camilla Hamid länge var anonym på nätet.

Under sin första tid som bakbloggare la hon upp recept under namnet Mykitchenstories som fick fungera som ett skydd mellan henne och följarna. När hon till slut tog steget att visa sig med namn och bild möttes hon av oväntade reaktioner. I stället för hat överöstes hon av kärlek.

– Det var mest för min egen skull som jag visade vem jag är. Jag hade ägnat så många år åt att rätta mig efter en mall och jag ville inget hellre än att bara vara Camilla. Nu behöver jag inte ursäkta mig utan får vara mig själv, och det är tack vare att mina följare har varit så snälla. Det spelar ingen roll vad jag har på huvudet eller hur jag ser ut och det är så skönt att det är så.

Äntligen ska Camilla Hamid öppna ett eget kafé – och vi längtar!
Ulrika Pousette

Camilla har sedan dess sakta men säkert skalat av lager av sig själv. Förra året var hon med i intervjuprogrammet Carina Bergfeldt där hon delade med sig av sin livshistoria. Den pastelliga och glada bakprofilen visade sig ha en helt annan sida, en person som varit utsatt för mobbning från tidig ålder, som fått leta kläder i soprummet och vars ungdomstid präglades av en ätstörning. Samma sommar kunde vi höra henne i Sommar i P1 där hon fortsatte dela med sig av det allra innersta. Nu var det inte bara bakvärlden som visste vem hon var, hennes namn var känt för den bredare massan.

Annons

– Jag förstod ganska tidigt att det fanns ett intresse för mig som person och det är något jag får balansera. Jag har egentligen aldrig velat vara offentlig på något sätt. Jag har valt att berätta om vissa saker för att läka mina sår men också för att kanske kunna hjälpa någon annan som går igenom något liknande.

När ett större intresse väcktes för Camilla som person och vad hon har gått igenom föll bakningen lite i glömska och det som egentligen var hennes grund fick ta mindre plats.

Camilla Hamid är aktuell med kokboken En sötare vinter
COVER_En sötare vinter_monterat.inddUlrika Pousette

– I en perfekt värld levererar jag bakverk och så är det ingenting mer med det. Men sociala medier ser inte ut så i dag, de skapar en nyfikenhet för personen bakom kontot. När jag var liten hade jag ett behov av att hitta förebilder som jag kände igen mig i. Jag kände själv att jag tog en plats som inte var fylld av någon som sett ut som mig. Jag förstod att andra skulle bli nyfikna. Det tar absolut fokus från bakningen men det har inte stoppat bakningen och det är det viktigaste. Bakningen är kärnan i allt, allt annat är bara bonus.

Annons

Bakningen har fungerat som terapi för Camilla, inte minst under åren när hon var sjuk. Den har fortsatt att vara en trygg punkt, något som hon vänder sig till när hon inte mår bra. Även om hennes karriär har blomstrat den senaste tiden har det varit tungt privat. I början av året gick hon igenom en skilsmässa som vände upp och ner på hela tillvaron.

– Det har varit det bästa året jobbmässigt men det sämsta privat. Hela min trygghet ruckades. Men då har bakningen återigen funnits där, jag är så tacksam att jag har den och mitt jobb som jag älskar. Att få fokusera på det när allt annat är huller om buller.

Så gör du Camilla Hamids magiska julgransbiskvier
Ulrika Pousette

Åtta år har gått sedan Camilla gjorde entré i bakvärlden men fantasin och experimentlustan finns fortfarande kvar, vilket inte minst visar sig i Camillas nya bok En sötare vinter. Idén kom till när Camilla efter många år med vinterångest bestämde sig för att i stället omfamna årstiden.

Annons

– Jag har haft fokus på att det är mörkt, kallt och tråkigt. Men jag känner att det inte är rimligt att gå runt och hata halva året, det är liksom en halv livstid. Nu försöker jag göra det till en mysig period i stället, och det inkluderar såklart gottigheter.

Vad ser du själv fram emot i höst och vinter?

– Jag ska äntligen öppna ett eget ställe, SweetsbyCamilla. Det kommer att ligga centralt i Stockholm och man kommer kunna känna igen fikat från det jag lägger ut i mina kanaler, klassiskt med en twist. Det är något annat än sociala medier, det här är något man kan ta på. Jag vill inte bara frestas längre, jag vill bjuda på fika på riktigt.

Vad har du för drömmar kvar att uppnå?

– Efter att jag öppnat eget så är min dröm att bara landa och inte jaga vidare. Bara vara tillfreds där jag är och hitta inre ro. Det var ett flummigt svar men det är så jag har tänkt. Hur jag ska hamna där klurar jag fortfarande på men det är målet. Böcker och sociala medier är det roligaste jag vet så det kommer jag att fortsätta med. Så länge jag får leka på jobbet har jag inga planer på att sluta.

Camilla Hamid
Ålder: 31 år.
Bor: Södra Stockholm.
Familj: Två döttrar.
Gör: Bakinfluencer och författare.
Aktuell: Med boken En sötare vinter (Polaris) och kaféet SweetsbyCamilla.

Bakdrottningen Camilla Hamid behandlar vinterdeppen på bästa möjliga sätt – med bakning
Bilder från Polaris

HÄR HITTAR DU CAMILLA HAMIDS JULIGASTE RECEPT>>

Recept: Camilla Hamid ur boken En sötare vinter/Polaris Foto: Ulrika Pousette

Annons