Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptSomriga drinkarMidsommarmatMidsommardrinkar

Kvinnor prisades på STELLA-galan

29 jan, 2018 
Vinnarna på STELLA-galan 2018. Foto: Susanne Wahlström
Söndagen den 28 januari gick den första STELLA-galan av stapeln på Gondolen i Stockholm. Galan hyllar de mest framstående kvinnorna inom svensk gastronomi.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

STELLA-galan grundades i början av 2017 av en grupp kvinnor från mat- och mediebranschen eftersom de var trötta på att år efter år se nästan enbart män på de gastronomiska tävlingarna och galorna.

– Med hjälp av många begåvade kvinnor och framsynta sponsorer blev det till slut möjligt att skapa ett både angeläget och glamoröst event som helt fokuserar på kvinnor, säger Anette Rosvall, ordförande för STELLA-galan.

Enbart kvinnliga pristagare

Det som skiljer STELLA-galan från andra galor och tävlingar inom mat- och dryckesbranschen är att den enbart prisar kvinnor eller personer som identifierar sig som kvinnor. Syftet är att lyfta, hylla och skapa fler kvinnliga förebilder i branschen.

Galan leddes av Sissela Kyle, som senast sågs som kvinnokämpen Dagmar Friman i SVT-succén ”Fröken Frimans krig”, och även innehar tallrik nr 6 i Gastronomiska Akademien. Priser delades ut i totalt nio kategorier – från bagare och kock till sommelier och bartender.

Annons

Samtliga vinnare på STELLA-galan:

Årets STELLA-bartender: Josephine Sondlo

Att använda ordet ”proffs” för att beskriva denna bartender ter sig nästan som en underdrift. Med gedigen kunskap, stor passion och ett unikt hantverk lyckas hon imponera på såväl amatörer som cocktail-nördar. Man kan alltid räkna med en smakupplevelse utöver det vanliga när man blir serverad av denna stjärna.

Läs även: 9 stora drinktrender enligt Josephine Sondlo

Årets STELLA-bartender: Josephine Sondlo.
Årets STELLA-bartender: Josephine Sondlo.

Årets STELLA-kock: Saori Ichihara

Vinnaren har med sin unika gastronomiska röst varit med och förändrat mat-Sverige. Ständigt utmanar hon sig själv, sina kollegor och sina gäster både smakmässigt och visuellt. Därtill har hon en ödmjuk inställning och en enorm positivitet som gör henne till en sann förebild och ledstjärna.

Annons
Årets STELLA-kock: Saori Ichihara.
Årets STELLA-kock: Saori Ichihara.

Årets STELLA-bagare: Maria Printz

Denna bagare snålar varken med kunskap, kärlek eller smör. Utöver att vara hantverksskicklig och en påhittig entreprenör är hon också en generös ”medmatmänniska” som genom åren har satt ett stort och gott avtryck i bagerivärlden.

Årets STELLA-bagare: Maria Printz.
Årets STELLA-bagare: Maria Printz.

Årets STELLA-konditor: Liv Sandberg

Med sina konstnärliga och mästerligt utförda tårtor har denna konditor slagit världen med häpnad. Hennes många vinster i tävlingar på både svensk och internationell nivå visar på ett enormt driv och stor skicklighet. Sammantaget är hon, med sitt kunnande, sitt mod och sina goda smaker en sann förebild för konditorer.

Annons
Årets STELLA-konditor: Liv Sandberg.
Årets STELLA-konditor: Liv Sandberg.

Årets STELLA-media: Anna och Fanny Bergenström

Skapare av tusentals lustfyllda, lättförståeliga och pålitliga recept som lagats av läsare gång på gång… Alltid med en egen ton, och ofta med en förbättring av grundreceptet. Dessa vinnares inflytande över svenska folkets matvanor har varit – och är fortsatt– stort. Tillsammans visar de att det går att vara klassisk och toppmodern på samma gång.

Årets STELLA-media: Anna och Fanny Bergenström.
Årets STELLA-media: Anna och Fanny Bergenström.

Årets STELLA-mentor: Malin Söderström

Vinnaren har under sin karriär – på ett både prestigelöst och ödmjukt sätt – stöttat och lyft andra kvinnor i branschen. Samtidigt har hon modigt utmanat sig själv att gå utanför sin ”comfort zone”, och peppat andra att våga göra detsamma. Vinnaren är helt enkelt en solklar förebild – som matlagare, chef och krögare.

Annons
Årets STELLA-mentor: Malin Söderström.
Årets STELLA-mentor: Malin Söderström.

Årets STELLA-servis: Sara Simu

Med hängivenhet om de små detaljerna och ett utpräglat sinne för restaurangens flöde visar denna vinnare sin breda kompetens inom service. Den djupa kunskapen om såväl den lokala omgivningen som råvarorna på tallriken och i glaset förmedlas med en värme som ger mersmak, och är ett strålande exempel på ett levande restaurang-Sverige utanför de stora städerna.

Årets STELLA-servis: Sara Simu.
Årets STELLA-servis: Sara Simu.

Årets STELLA-sommelier: Beatrice Becher

Som en av Sveriges stora dryckesprofiler har hon ingjutit respekt hos kollegor med sina djupa kunskaper om vin och det medföljande sommelierhantverket. Med flertalet imponerande placeringar på prispallar både i och utanför Sverige, och som omtyckt poddpratare och frontfigur på en av Stockholms bästa vinbarer är hon en självklar vinnare.

Annons
Årets STELLA-sommelier: Beatrice Becher.
Årets STELLA-sommelier: Beatrice Becher.

Årets STELLA-hederspris: Karin Fransson

Med passion och uthållighet inom många områden har denna matnestor inspirerat generationer av svenska kockar. Hennes banbrytande matlagning kännetecknas av stor kärlek till råvarorna. Den ständiga platsen i toppskiktet i mat-Sverige, parat med hennes inspirerande livsgärning gör henne till en mycket värdig och självklar vinnare.

Årets STELLA-hederspris: Karin Fransson.
Årets STELLA-hederspris: Karin Fransson.

Förutom ett diplom samt en middag på restaurang TAK i Stockholm bjuds samtliga vinnare på Parabere Forum, ett globalt nätverk för kvinnor inom gastronomin som hålls 4–5 mars i Malmö samt middagen Glocal Cooking på Gro’up 4 mars.

Annons

Vinnaren av hederspriset förärades även en specialdesignad skulptur av konsthistorikern och matboksförfattaren Charlotte Birnbaum (tallrik nr 9 i Gastronomiska Akademien).

Läs även: 9 stora drinktrender enligt Josephine Sondlo

Josephine Sondlo tipsar om trendiga drinkar.
Josephine Sondlo tipsar om trendiga drinkar.
Annons