Vin och glass tar över 2025 – expertens kombinationer du måste prova

Rödvin och glass är kanske årets mest oväntade mattrend. Men det finns knep för att lyfta din glasstund till ytterligare succénivåer. Vinexperten Elin Grube guidar till de bästa vin- och glasskombinationerna!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!

Prosecco popsicles med röda bär – så gör du isglass med mouserande vin

Brand logo
Prosecco popsicles med röda bär  – så gör du isglass med mouserande vin

Sgroppino och affogato är två välkända exempel på när man kombinerar dryck och glass. Ja, och ingen har väl missat 2025 års stora trendsnackis: Rödvin och vaniljglass. De riktigt lyckade kombinationerna hittar du däremot bland dessertvinerna. Vinskribenten Elin Grube tipsar om kombinationerna som lyfter din glasstund till nya höjder – och som kommer att imponera stort på dina glass- och vinsugna gäster.

Portvin och kolaglass

Tawny port + glass med knäck och choklad

Vin: Quinta da Devesa 10 Years Tawny, Portugal, Douro (755102), 229 kr/500 ml.

En mogen tawny port bjuder på rostade nötter, karamell och torkad frukt – smaker som gör sig makalöst bra med allt som innehåller choklad eller knäck. Tänk en krämig chokladglass toppad med kolasås eller knäckströssel. Tawnyns varma, nötiga ton möter glassen som ett mjukt famntag. Perfekt efter söndagsmiddagen när du vill imponera med noll ansträngning.

Pärlande sött dessertvin och citronsorbet

Moscato d’Asti + citronglass eller marängsviss

Vin: Nivole 2024, Italien, Piemonte (7787), 99 kr/375 ml.

Moscato d’Asti är det där pärlande, floralt söta vinet från norra Italien som känns som att dricka vårkänslor. Vinet är utmärkt till bär, maräng och vanilj – alltså allt som är fluffigt och fräscht. Testa till citronsorbet för maximal fräschör, eller gå all in med en klassisk marängsviss. Gräddens rondör, marängens spröda sötma och bärens syrlighet får en extra dimension när Moscato kliver in med sina stenfruktiga små bubblor och lätta honungston. En gudomlig kombination!

Österrikiskt dessertvin + hjortronparfait

Vin: Kracher Noble Reserve Trockenbeerenauslese, Österrike, Burgenland (92054), 159 kr/187 ml.

Kracher är en ikon i dessertvinsvärlden – och det märks. Det här är ett vin med fyllig sötma, elegant syra och toner av aprikos, honung och apelsinblommor. Perfekt partner till nordiska smaker. Testa tillsammans med hjortronparfait eller hjortronglass – den gyllene kombon av bärens djupa, varma smak och vinets florala sötma är ren poesi.

Sött vin och saffransglass

Sauternes + saffransglass

Vin: Castelnau de Suduiraut 2023, Frankrike, Sauternes (3690), 169 kr/375 ml.

Sauternes är drömmen om du gillar lyxiga, kryddiga och honungsrika desserter. Tillsammans med saffransglass blir det rena julmagin ( som givetvis fungerar året runt). Saffranets aromatiska sting väcks till liv av Sauternens toner av aprikos, citrus och honung. Ett guldfärgat powerpar som smakar betydligt mer sofistikerat än vad insatsen kräver.

Här är ditt kärleksspråk – baserat på ditt stjärntecken

Brand logo
Här är ditt kärleksspråk – baserat på ditt stjärntecken
Sött vin och glass med bär

Brachetto d’Acqui + glass med bär

Vin: Brachetto d’Acqui Braida 2024, Italien, Piemonte (6260), 119 kr/375 ml.

Brachetto är som att hälla rödrosa bärsorbet i vinglaset – lätt pärlande, sött, floralt och sprängfyllt av körsbär, jordgubbar, rosor, mandel och skogshallon. En perfekt match för hallonglass, jordgubbsglass eller vaniljglass med färska bär.

Rött vin och chokladglass

Primitivo + chokladglass

Vin: Zensa Primitivo 2024, Italien, Apulien (73966), 109 kr.

Vill du fortfarande rida på trenden med rödvin och glass men med en ny, ännu mer lyckas version? Välj en fruktig Zinfandel med mycket solmogna bär, vaniljfat och chokladtoner. Den möter chokladglassens fyllighet på ett rundare och mer harmoniskt sätt än stramare rödviner. Tänk vuxen variant av chokladkaka med bär – fast i glassform.

Elin Grube, Vinjournalist

Elin Grube är journalist med specialinriktning på mat och dryck. Hon är sommelierutbildad och arbetar som redaktör på ELLE mat & vin, där hon skriver om vin och mat. Våren 2023 gav hon ut boken ”Vin för en dålig dejt – och 49 andra tillfällen” tillsammans med sin man, vinjournalisten Andreas Grube. Privat älskar hon att sätta guldkant på livet genom att prova nya viner, testa nya restauranger – och upptäcka spännande resmål.

Foto: Canva