Vin till ost – här är de bästa kombinationerna

04 dec, 2020 
AvLinnéa Ruiz Mutikainen
AvLinnéa Ruiz Mutikainen
Tips på vin till ost
Få saker toppar en riktigt god ostbricka. Men vilket vin passar bäst till osten? ELLE Mat & Vin reder ut!
Annons
Trio lanserar Vin-TV på Youtube
Trio lanserar Vin-TV på Youtube

Vem älskar inte en magisk ostbricka? Ostbrickan är en tidlös favorit som passar perfekt som förrätt, plockmat eller tilltugg. Dessutom är det tacksamt att kunna komponera ostbrickan helt efter tycke och smak och sedan kombinera med ett gott vin.

Bra att tänka på när du väljer vin till ostbrickan

Att sätta ihop en ostbricka kanske inte låter som den största utmaningen, men glöm inte att ostar har väldigt varierade smaker och inte minst konsistenser. Vissa sorter drar åt det salta, mjukare hållet medan andra är hårda med tydlig syra. Smak och konsistens är A & O när det kommer till val av vin.

Mindre smakrikt

Färskostar, tänk feta eller mozzarella, är flexibla när det kommer till vin. Här har du många alternativ att välja mellan, från ett friskt och fruktigt vitt vin till ett mjukt och bärigt rött vin och även mousserande vin. Dessa lättare ostar har inget behov av ett speciellt smakrikt vin då ostens syra gifter sig väl med vinet i fråga.

Annons

Fylligt eller sötfruktigt

För hårda ostar, som exempelvis cheddar, gruyère och parmesan, är ett fylligare vitt vin en bra match. Röda viner av amaronetyp med kryddig och mustig karaktär passar också bra, likaså ett helt vanligt fruktigt rött vin. Tänk på att en smakrik ost gillar ett smakrikt rött vin, så det är ett säkert kort att ta till om du känner dig osäker.

Så väljer du rätt vin till ost
Ostens smak och konsistens är A & O när det kommer till att hitta rätt vin som passar till. Syns i: Lyxig vegetarisk trerättersmeny med oväntade smaker. Foto: Columbus Leth.

Smakrikt med fruktigt

Om du vill ha med brie de meaux eller en annan smakrik vitmögelost på ostbrickan är ett vitt vin att rekommendera, gärna med druvig eller fyllig smak. För dig som föredrar en mild vitmögelost, exempelvis camembert eller brie, kan du antingen testa ett mjukt och bärigt rött vin eller ett mer friskt och fruktigt vitt.

Annons

Aromatiskt vitt vin

Kittostar, som morbier, port salut och taleggio, gifter sig fint med ett aromatiskt vitt vin åt det druviga och blommiga hållet.

Vin med syra

En syrlig getost och sauvignon blanc i glaset är en vinnande smakkombination. Getosten i sig är relativt lätt i konsistensen och lagom syrlig vilket kompletterar vinets syra på ett bra sätt.

Salt möter sötma

För dig som gillar en salt och smakrik grön- eller blåmögelost på ostbrickan är det bra att kombinera det salta med ett sött vin, antingen rött eller vitt. Precis som att smakrik ost passar smakrik dryck lämpar sig sött och salt som handen i handsken.

Källa: Systembolaget.

LÄS MER:

Annons