Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptSommarmatSomriga drinkar

Vin till nyårsmaten – här är drycken som passar bäst

16 dec, 2020 
Vin till nyårsmaten och andra dryckestips
Börjar du fundera på mat och dryck till nyår? ELLE Mat & Vin tipsar om god dryck som passar bra till nyårsmiddagens älskade trotjänare.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
12 goda tilltugg till nyårsmiddagenBrand logo
12 goda tilltugg till nyårsmiddagen

Nyår är inte speciellt avlägset och de allra flesta av oss är nog mer än redo att vinka farväl till 2020 och välkomna ett nytt år. Starta upp på bästa tänkbara sätt med god mat och minst lika god dryck i glaset! Vi listar några nyårsmatsklassiker och tipsar om passande dryck, med tips som även passar till dig som letar efter alkoholfritt – byt bara ut rekommenderad dryck till en alkoholfri variant!

Naturellt möter mousserande

För många av oss har hummern en given plats på nyårsmiddagen. En gratinerad eller naturell hummer gifter sig väl med ett mousserande eller vitt vin. Aromerna passar bra tillsammans och dessa viner har en slags naturlig fruktsötma som lyfter hummerns umami. Om du inte känner dig sugen på just vin är öl ett säkert kort, allra helst en lättare variant som inte är så besk.

Salta och syrliga smaker

Ostron är ytterligare en lyxfavorit på nyår och innehåller en hel bredd av smaker. Ostronen i sig är ofta salta med framträdande umami men glöm inte bort tillbehören som många gånger är syrliga och söta. Servera tillsammans med ett läckert mousserande vin, en lättare öl eller ett vitt vin.

Annons

Ljust skapar balans

Om du är sugen på soppa till nyår, kanske rentav en klassiskt krämig kräftsoppa, är det bra att sträva efter att uppehålla en god balans. Soppan är ofta balanserad och kombinerar sötma, sälta, umami och många gånger syra från matlagningsvin. Här lämpar sig ett vitt vin, gärna av det mousserande slaget, eller en ljusare lager som både passar rent arommässigt och lyfter soppans goda smaker.

Recept på chokladmousse
Ute efter god dryck till chokladefterrätten på nyårsmiddagen? Satsa på glögg! Receptet på chokladmoussen hittar du här. Foto: Anna Wendt/Söderberg Agentur.

Smakrikt möter strävt

Till oxfilérätter, som ofta är väldigt smakrikt tillagade med krämiga komponenter, är det bra att satsa på en dryck som också har smakrik profil. En bubblare i dryckesväg är svensk bärmust som är lagom strävt och passar strålande med en rätt som har mycket smak.

Annons

Kraftigt möter mustigt

Vilträtter har lite liknande tema som oxfilérätter, är ofta smakrika och serveras många gånger tillsammans med gräddiga gratänger och mustiga såser. Ale och olika slags muster gifter sig väl med de kraftiga rätterna, likaså ett alkoholfritt rött vin med lite strävare känsla.

Glögg + choklad = sant

Om du inte har hunnit tröttna på glöggen när det är dags för nyår så är glögg och choklad en fantastisk kombination. För läckra chokladdesserter som chokladfondant är röd glögg en tiopoängare, likaså om du har mörk choklad i efterrätten. För ljusare chokladsorter är en vit glögg ett utmärkt alternativ.

Källa: Systembolaget.

LÄS MER:

Vin till julmat – här är de bästa kombinationerna

Nyårsmat för många – 9 enkla och festliga recept

Lyxig vegetarisk och vegansk nyårsmeny – 8 goda recept

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons