Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Vietnamesiska pannkakor fyllda med kryddig färs

15 mar, 2022 
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Recept på vietnamesiska pannkakor fyllda med kryddig färs
Banh xeo, den vietnamesiska pannkakan, får sin fina gula färg av gurkmeja och fylls med dina favoritgrönsaker och kryddig färs.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Cookalong med Frida Lund: Så lagar du en enkel vardagspastaBrand logo
Cookalong med Frida Lund: Så lagar du en enkel vardagspasta

Vietnamesiska pannkakor fyllda med kryddig färs

De vietnamesiska pannkakorna Banh xeo får fin färg och smak av gurkmeja. Fyll dem med dina favoritgrönsaker och valfri färs.

Laga vietnamesiska pannkakor fyllda med kryddig färs

4 portioner

Du behöver:

300 g rismjöl
2 tsk gurkmeja
1 tsk salt
2 ägg
1 burk kokosmjölk
2 dl vatten
Olja, till stekning

Kryddig färs:

1 lök
1 vitlöksklyfta
3 cm färsk ingefära
1 ½ msk olja, till stekning
500 g färs, vego, fläsk, kyckling eller nöt
2 msk hoisinsås
2 msk sojasås
1 lime
Salt och nymalen svartpeppar

Grönsaksfyllning:

1 hjärtsallad
1 rödlök
2 morötter
½ gurka
1 röd chili
50 g saltade jordnötter
1 näve färsk mynta
1 näve färsk koriander

Till servering:

2 dl sweet chili-sås

Gör så här:

  1. Blanda rismjöl, gurkmeja och salt i en skål. Tillsätt ägg och kokosmjölk och vispa ihop till en jämn smet. Häll i vattnet och vispa tills du har en tunn pannkakssmet.
  2. Hetta upp en stekpanna med olja och häll i ca 1 dl av smeten. Stek i 2–3 minuter och vänd och stek 1 minut på andra sidan. Det är viktigt att pannkakorna är tunna så de går att vika sedan. Håll dem varma under folie eller i ugnen. Skala och hacka lök och vitlök.
  3. Skala och finhacka ingefäran. Hetta upp olja i en stekpanna och stek lök, vitlök och ingefära i ett par minuter tills löken är genomskinlig och mjuk, utan att ta färg. Skruva upp värmen, tillsätt färsen och stek tills den får en yta. Tillsätt hoisin- och sojasås, fräs vidare i 2 minuter. Pressa över lime och vänd runt. Smaka av med salt och peppar.
  4. Skölj och plocka salladen. Skala rödlök och skär i tunna skivor. Skala morötterna och strimla. Skär gurkan i tunna stavar. Kärna ur chilin och strimla. Hacka nötterna. Fyll pannkakorna med vegofärs, grönsaker och örter. Toppa med chili och nötter och servera med sweet chili-sås.

Foto: Columbus Leth, Betina Hastoft

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons