Populärt: MatDrinkarVegetarisktAlla receptSommarmatSomriga drinkarGrillat

Veganska alternativ till ost, mjölk, ägg och bacon

27 mar, 2019 
AvHanna Carlsson
Veganska alternativ till ost, ägg och bacon.
Är du nyfiken på att äta mer vegetariskt, utan att dina utesluta dina favoriträtter? Här är fem veganska alternativ till ost, mjölk, ägg och bacon.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Det veganska köket fortsätter att växa. I dag finns det veganversioner av nästan allt – inklusive ost, ägg och bacon. Det finns inget som lite kreativitet och kryddor inte kan lösa när det gäller att återskapa smaken och känslan av våra animaliska favoriträtter.

Tror du inte på oss? Här är fem veganska knep som kommer revolutionera och inspirera dig i köket.

1. Aquafaba – ersätt ägg med kikärtsspad

Vi visste redan att kikärtor var helt fantastiskt men det här knepet gör att vi gillar den billiga ärtväxten ännu mer. Brukar du hälla ut spadet i vasken? Då är det dags att sluta. Aquafaba som spadet kallas är nämligen den perfekta ersättningen till äggvita.

Du kan använda kikärtsspad i salta eller söta recept, men det passar särskilt bra till bakning. Tillsammans med socker blir spadet lätt och fluffigt, suveränt när du vill äta veganskt men inte kan sluta med dina favoritbakverk.

Annons

Varför inte testa maränger eller majonnäs?

2. Vegansk ost

Förutom att det nu finns många veganska alternativ till ost i butikerna kan du även göra egen veganost. Visste du att morötter, potatis, näringsjäst och lite olja kan göra en veganost som lätt lurar även den mest inbitna mjölkälskaren? Du kan även göra en god veganost på nötter eller tofu.

Recept: Vegansk ostsås – ”cheddar style”

Vegansk ostsås. Foto och recept: Gustav Johansson/Jävligt gott
Vegansk ostsås. Foto och recept: Gustav Johansson/Jävligt gott

3. Byt ut köttet mot rotfrukter och svamp

Rotfrukter och svamp utgör fantastiska köttalternativ. Byt ut köttet i dina favoriträtter mot rotselleri, blomkål, betor eller svamp för att skapa en så snarlik maträtt som möjligt.

Annons

Recept: Helbakad rotselleri och Örtbakad portabello

4. Växtbaserad mjölk

Har du vuxit upp med ett glas mjölk bredvid varje måltid kan det vara svårt att vänja sig med tanken på ett liv utan den kalla vita drycken. Men självklart finns det veganska alternativ även här. Du kan lätt göra din egna mjölk på cashewnötter, mandlar eller havre.

Recept: Enkel havremjölk på tre ingredienser

Hemmagjord havremjölk.
Hemmagjord havremjölk. Foto: Shutterstock

5. Vegansk bacon

Om det finns ett livsmedel som verkligen delar upp köttätare från icke-köttätare så är det bacon. Detta feta och krispiga frukosttillbehör är ett måste för många inbitna köttälskare. Men oroa icke, det finns veganska alternativ! Från tempeh och seitan, kokosnöt och rispapper till geniala recept på grönsaker som aubergine, svamp och morötter. Det finns en uppsjö av alternativ till bacon. Hemligheten bakom den baconliknande känslan? En bra marinad och smarta matlagningstekniker som ger veggiebacon den skarpa och hårda konsistensen alla baconälskare håller kär.

Recept: Krispiga morotsbacon

Krispiga morotsbacon.
Krispiga morotsbacon.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons