Vanliga frågor och svar om jordgubbar

26 jun, 2018 
AvHanna Carlsson
Jordgubbar hör sommaren till, men vad ska man egentligen tänka på efter man har inhandlat dem? Ska man skölja bären och hur ska man förvara dem?
Annons
Färska jordgubbar är gott och nyttigt!
Färska jordgubbar är gott och nyttigt! Foto: IBL

Tillsammans med glass, i en drink eller varför inte för att fräscha upp en sallad? Sommaren är jordgubbarnas högsäsong. Men vad behöver man egentligen tänka på när man kommer hem med det röda guldet? Hur håller man gubbarna fina längre och vad ska man göra om en omogen smugit sig med?

Jordgubbsodlaren besvarar de vanligaste frågorna!

Måste man skölja bären?

Det korta svaret är nej. I Sverige har vi väldigt strikta regler över när och hur besprutning av bär sker. Detta gör att det är lång tid mellan besprutning och konsumtion. Det är med andra ord inga problem att äta dem utan att skölja.

Hur ska man förvara bären?

Bären trivs bäst i ett mörk, svalt och lite fuktigt rum, som till exempel potatiskällare och förråd. Har du inte något av detta så fungerar kylskåpet fint. Undvik att ha bären i rumstemperatur för länge, om du inte ska äta upp dem på direkten.

Annons

Ska man snoppa bären?

Vill man göra jobbet så får man såklart. Viktigt att tänka på är att inte skölja bären efter snoppningen – extra viktigt om du inte ska äta dem på direkten. Ju mer vatten det kommer in i gubbarna desto kortare tid håller de.

Vad ska man göra om har en omogen jordgubbe?

Lägg bäret i rumstemperatur så eftermognar jordgubben.

Ska man tänka på något speciellt när man fryser in gubbarna?

Se till att gubbarna är torra innan du fryser in dem. Då slipper du riskera att de bildas is runt och i dem.

Enkla desserter med jordgubbar.
Enkla desserter med jordgubbar.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons