Populärt: Mat Vegetariskt Alla recept Vintips till middagen Restaurangtips Matnyheter

Valnöt- och fikonkakor med florsocker

16 okt, 2025
Recept på valnöt- fikonkakor med florsocker
Små och försvinnande goda är precis vad dessa valnöt- och fikonkakor med florsocker är!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Bakat och klart #3 – Saftig morotskakaBrand logo
Bakat och klart #3 – Saftig morotskaka

Valnöt- och fikonkakor med florsocker

Som små snöbollar på kakfatet.

Valnöt- och fikonkakor med florsocker
Columbus Leth

32 stycken

Annons

Tid: 20 minuter + tid i kyl och ugn

Du behöver:

½ vaniljstång
125 g smör, rumsvarmt
75 g (1 ¼ dl) florsocker
150 g (2 ½ dl) vetemjöl
120 g valnötter
100 g torkade fikon
1 nypa flingsalt
3 dl florsocker (att rulla kakorna i)

Gör så här:

  1. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Vispa vaniljfrön, smör och socker luftigt i en skål med elvisp. Tillsätt mjölet och rör till en jämn deg.
  2. Finhacka valnötter och fikon och vänd ner dem i degen tillsammans med lite salt. Forma degen till en boll och slå in i plastfolie. Låt vila i kylskåpet i ca 15 minuter.
  3. Sätt ugnen på 165 °, varmluft. Rulla degen till små bollar, ungefär i storlek som en femkrona, och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i 15–20 minuter tills kakorna är genomgräddade.
  4. Rulla de varma kakorna i florsocker och låt dem svalna helt på ett galler. Rulla dem därefter en gång till i florsocker. Förvara kakorna torrt och svalt, gärna med lite extra florsocker runt om. De håller i ungefär en vecka.

Foto: Columbus Leth

Annons