Valnöt- och fikonkakor med florsocker
16 okt, 2025
Små och försvinnande goda är precis vad dessa valnöt- och fikonkakor med florsocker är!
Annons
Valnöt- och fikonkakor med florsocker
Som små snöbollar på kakfatet.
32 stycken
Annons
Tid: 20 minuter + tid i kyl och ugn
Du behöver:
½ vaniljstång
125 g smör, rumsvarmt
75 g (1 ¼ dl) florsocker
150 g (2 ½ dl) vetemjöl
120 g valnötter
100 g torkade fikon
1 nypa flingsalt
3 dl florsocker (att rulla kakorna i)
Gör så här:
- Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Vispa vaniljfrön, smör och socker luftigt i en skål med elvisp. Tillsätt mjölet och rör till en jämn deg.
- Finhacka valnötter och fikon och vänd ner dem i degen tillsammans med lite salt. Forma degen till en boll och slå in i plastfolie. Låt vila i kylskåpet i ca 15 minuter.
- Sätt ugnen på 165 °, varmluft. Rulla degen till små bollar, ungefär i storlek som en femkrona, och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i 15–20 minuter tills kakorna är genomgräddade.
- Rulla de varma kakorna i florsocker och låt dem svalna helt på ett galler. Rulla dem därefter en gång till i florsocker. Förvara kakorna torrt och svalt, gärna med lite extra florsocker runt om. De håller i ungefär en vecka.
Foto: Columbus Leth
Annons