Våfflor med äpple och pekannötter

Recept på våfflor med äpple och pekannötter

Betina Hastoft
Vad vore en helgbrunch utan nygräddade våfflor? Testa att toppa dem med äpplen, pekannötter och yoghurt.
05 januari, 2023
Så gör du din egen smoothiebowl
0:14

Efter reklamen: Så gör du din egen smoothiebowl

(0:14)

Slå på ljud

Våfflor med äpple och pekannötter

Med en fördeg med bland annat surdeg gör du supergod egen våffelsmet. Köp gärna färdig surdeg.

Servera nygräddade våfflor med äpple och pekannötter
Betina Hastoft

6 portioner

Du behöver:

Drygt 4 dl (250 g) vetemjöl
250 g surdeg
1/3 dl (30 g) strösocker
5 dl minimjölk
2 msk citronsaft

Våffelsmet:

50 g smör
2 ägg
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt

Till servering:

3 äpplen
25 g pekannötter
200 g grekisk yoghurt

Gör så här:

  1. Vispa ihop vetemjöl, surdeg, socker, mjölk och citronsaft med elvisp. Låt stå och vila övertäckt i rumsvärme över natten eller under 12 timmar.
  2. Smält smöret till våffelsmeten och låt svalna helt. Blanda smöret med ägg i en skål och tillsätt sedan smeten från dag 1. Tillsätt bikarbonat och salt och blanda igen. Grädda frasiga och gyllene våfflor i ett smort våffeljärn.
  3. Skölj äpplena och skär dem i små tärningar. Hacka nötterna grovt. Toppa de varma våfflorna med yoghurt, äpple och nötter.
Ugnsbakade fyllda pannkakor

Foto: Betina Hastoft