Våfflor med äpple och pekannötter
Med en fördeg med bland annat surdeg gör du supergod egen våffelsmet. Köp gärna färdig surdeg.
6 portioner
Du behöver:
Drygt 4 dl (250 g) vetemjöl
250 g surdeg
1/3 dl (30 g) strösocker
5 dl minimjölk
2 msk citronsaft
Våffelsmet:
50 g smör
2 ägg
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
Till servering:
3 äpplen
25 g pekannötter
200 g grekisk yoghurt
Gör så här:
- Vispa ihop vetemjöl, surdeg, socker, mjölk och citronsaft med elvisp. Låt stå och vila övertäckt i rumsvärme över natten eller under 12 timmar.
- Smält smöret till våffelsmeten och låt svalna helt. Blanda smöret med ägg i en skål och tillsätt sedan smeten från dag 1. Tillsätt bikarbonat och salt och blanda igen. Grädda frasiga och gyllene våfflor i ett smort våffeljärn.
- Skölj äpplena och skär dem i små tärningar. Hacka nötterna grovt. Toppa de varma våfflorna med yoghurt, äpple och nötter.

Ugnsbakade fyllda pannkakor
Foto: Betina Hastoft