Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Pet nat-vin – här är vinet som alla pratar om

03 maj, 2021 
AvErika Garmelius
Året trendigaste vin – Pet nat-vin
Den mousserande drycken Pet nat är egentligen ingen nyhet inom vinvärlden, men har på senare tiden fått ett uppsving. Här är allt vi vet om det trendiga vinet.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
3 frågor och svar om naturvinBrand logo
3 frågor och svar om naturvin

Pet nat är ett naturligt mousserande vin som har blivit populärt på barerna runt om i landet. Detta är inte ett nytt påfund, metoden utvecklades redan under 1500-talet, vilket är innan champagnen producerades.

Vad är Pet nat-vin?

Metoden heter “méthode-ancestral” som Pet nat är gjord på. Det betyder att vinet får jäsa klart i flaskan istället på fat. Vinet buteljeras innan den första jäsningen är klar, vilket gör att det naturliga sockret i druvorna skapar bubblor. I klassisk champagne separeras jästfällningen från vinet, vilket resulterar i att det blir klarare. Detta sker inte i metoden som tar fram Pet nat och det gör att vinet kan vara lite grumligt.

Annons

Hur smakar Pet nat-vin?

Pet nat är ett bubbligt naturvin med en naken, livligt och ibland rustik smak. Detta vin kan vara juicigt, men kan även vara komplext och smakrikt, det beror på vilka druvor som Pet nat:en är gjord på.

Var produceras Pet nat-vin?

Allt började i Frankrike, vilket även namnet avslöjar, men idag väljer allt fler i att producera vinet. Detta gör att Pet nat finns i hela världen, du kan hitta det från bland annat Österrike, Spanien och Georgien.

Vad kan du äta till Pet nat-vin?

Vinet är mångsidigt och passar till de flesta maträtterna. Du kan dricka vinet som en fördrink eller till middagen. Till just mat kan det passa med ett lite fylligare Pet nat.

Foto: TT

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons