UnderbaraClaras kanelbullar med lingon

Uppdatera de klassiska kanelbullarna med syrliga lingon. Förutom att det är gott gör det bullarna extra saftiga. Perfekt inför Kanelbullens dag 4 oktober!
03 oktober, 2016
UnderbaraClaras kanelbullar med lingon.

UnderbaraClaras kanelbullar med lingon.

Inför Kanelbullens dag 2016 har bloggaren och miljöprofilen Clara UnderbaraClara Lidström tagit fram ett recept på kanelbullar med svenskplockade lingon, vilket både gör bullarna saftiga och lite syrliga.

Bullarna tar också extra hänsyn till miljön då de bakas med Kungsörnens Vänligare Vete – ett mjöl som tack vare en ny odlingsmetod har 20 % mindre klimatpåverkan.

– För mig är det jätteviktigt att tänka på miljön i alla delar av vardagen, även när jag bakar och lagar mat. Att välja klimatsmarta ingredienser och att ta vara på lokala råvaror, till exempel bär och frukt, är perfekta knep för att göra bakningen lite mer skonsam för naturen. Och såklart för hitta nya, spännande smakkombinationer! säger Clara Lidström.

UnderbaraClaras Mjölvänliga Kanellingonbullar

Ca 40 st

Tid: 120 minuter

Deg:

3 dl mjölk

50 gram jäst

1 1⁄2 dl strösocker

1 ägg

100 gram rumstempererat smör, skuret i bitar

10-12 dl Kungsörnens Vänligare Vete

Fyllning:

100 gram mjukt smör

1⁄2 dl strösocker

1 msk kanel

2 dl lingonsylt (gärna hemmagjord på svenska lingon)

Topping:

2 msk ljus sirap

1 msk vatten

strösocker

Gör så här:

  1.  Värm mjölken fingervarm (37 grader) i en kastrull.
  2.  Smula jästen i en bunke och slå över mjölken. Rör tills alla klumpar försvinner.
  3.  Blanda ner socker, ägg och smör.
  4.  Mät upp mjölet och blanda ner i degen. Spara lite till utbakningen. Arbeta degen i maskin i 5 minuter eller 10-15 minuter för hand tills degen känns smidig.
  5.  Låt jäsa övertäckt med en bakduk i ca 40 minuter eller tills den blivit dubbelt så stor.
  6.  Knåda degen lätt på ett mjölat bakbord och dela i fyra bitar. Kavla ut till rektanglar.
  7.  Rör ihop smör, socker och kanel. Bred ut över rektanglarna. Avsluta med att bre över ett lager lingonsylt. Vik degen dubbel och skär den i remsor. Tvinna remsorna och gör en knut på dem. Låt bullarna jäsa under bakduk ca 40 minuter.
  8.  Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i ca 7-10 minuter.
  9.  Ta ut och låt svalna på ett galler.
  10. Precis innan servering: blanda sirap och vatten i en kopp, pensla bullarna och doppa dem sedan i strösocker.

Tips! Kanellingonbullarna kan även bakas som snurror i formar eller som längd.

Relaterat recept:

Nyttiga kanelbullar med surdeg – utan socker, ägg och smör >>

Nyttiga kanelbullar med surdeg – utan socker, ägg och smör.

Nyttiga kanelbullar med surdeg – utan socker, ägg och smör.