Ugnsbakad lax med persillade-täcke

Recept på ugnsbakad lax med pesillade-täcke

Inge Skovdal / Skovdal Nordic
Till den här ugnsbakade laxen gör du ditt eget persillade-täcke med smak av persilja, vitlök och salt och äter med gräddig citronpotatis.
03 september, 2021
0:58

Efter reklamen: 5 ovärderliga lifehacks i köket du vill kunna

(0:58)

Ugnsbakad lax med persillade-täcke

Massor av citron och persilja till laxen, mums!

Så lagar du ugnsbakad lax med persillade-täcke
Inge Skovdal / Skovdal Nordic

4 portioner

Du behöver:

150 g bladpersilja
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
800 g färsk laxfilé
Salt och vitpeppar
3 skivor dagsgammalt vitt bröd
4 dl matlagningsgrädde

Citronpotatis:

1 kg potatis
2 ekologiska citroner
2 msk vindruvskärnolja eller olivolja
1 msk salt grönsallad
200 g romansallad
1 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 citron

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 200°. Skrubba potatisarna och skär dem i klyftor. Skölj och riv citronen fint. Spara citronskalen till senare. Fördela potatisarna i en ugnsform med olja. Droppa lite citronsaft över. Baka i ugnen i 40 minuter. Vänd ihop potatisen med rivet citronskal och salt.
  2. Skölj persiljan och hacka den grovt. Skala och finhacka vitlöken. Blanda ihop persilja, vitlök och salt till en persillade. Smöra ett ugnsfast fat med smör. Lägg laxen i fatet, strö persillade samt smulat bröd över laxen. Häll grädden i fatet. Salta och peppra. Ställ in laxen när det gått cirka 20 minuter på potatisen, och baka i ugnen i ca 20 minuter, beroende på laxens tjocklek.
  3. Skölj och hacka romansalladen grovt. Vispa ihop grädde, socker och citronsaft i en skål. Vänd ner salladen i citrongrädden och servera till laxen och potatisen.

Recept och foto: Skovdal Nordic

Missa inte

Honungsmarinerad lax med bönsallad

En ny middagsfavorit!

Lax på cederträ med frisk yoghurtsås

Grilla med cederträ för en subtil röksmak!

Så gör du en fransk quiche au saumon fumé

Den här är SÅ god!