Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Bakning Alla recept Vintips till middagen

Ugnsbakad lax med sojadressing

29 apr, 2025
Recept på ugnsbakad lax med sojadressing
Rikke Westesen
Ugnsbakad lax får här en touch av Asien med en frisk sojadressing och serveras med bland det godaste vi vet: sparris!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så gör du torsk med fänkålssallad och pepparrotsräkorBrand logo
Så gör du torsk med fänkålssallad och pepparrotsräkor

Ugnsbakad lax med sojadressing

Kombinationen av sparris, lax och den sötsyrliga dressingen ger en härlig balans av olika smaker.

Ugnsbakad lax med sparris och sojadressing
Fotograf RIkke WestesenRikke Westesen
Annons

4 portioner

Tid: 35 minuter

Du behöver:

600 g färsk laxfilé utan skinn
500 g grön sparris
2 msk neutral matolja
Salt
4 dl ris

Sojadressing:

1 tsk färsk ingefära
1 dl soja
2 tsk strösocker
1 msk sesamolja
2 tsk risvinsvinäger

Till servering:

4 salladslökar
1 färsk röd chili
1 lime
2 nävar färsk koriander
3 msk sesamfrön

Drinkar #1 - Lyxig rabarber bellini cocktailBrand logo
Drinkar #1 - Lyxig rabarber bellini cocktail

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 180°C.
  2. Lägg laxen i en smord ugnsform. Skär bort den nedersta träiga änden på sparrisen. Lägg sparrisen i formen bredvid laxen. Droppa lite olja över både lax och sparris, salta. Tillaga i ugnen i 8–12 minuter. Koka riset.
  3. Sojadressing: Finriv ingefäran och blanda den med soja, socker, sesamolja och risvinsvinäger.
  4. Servering: Skär salladslöken och chilin i tunna skivor och limefrukten i klyftor. Hacka koriandern grovt. Servera laxen direkt ur formen, häll över dressingen och toppa med lime, chili, koriander, salladslök och sesamfrön. Servera med ris och eventuellt ett gott bröd.

Foto: Rikke Westesen

Annons