Ugnsbakad lax med sojadressing
29 apr, 2025
Ugnsbakad lax får här en touch av Asien med en frisk sojadressing och serveras med bland det godaste vi vet: sparris!
Annons
Ugnsbakad lax med sojadressing
Kombinationen av sparris, lax och den sötsyrliga dressingen ger en härlig balans av olika smaker.
Annons
4 portioner
Tid: 35 minuter
Du behöver:
600 g färsk laxfilé utan skinn
500 g grön sparris
2 msk neutral matolja
Salt
4 dl ris
Sojadressing:
1 tsk färsk ingefära
1 dl soja
2 tsk strösocker
1 msk sesamolja
2 tsk risvinsvinäger
Till servering:
4 salladslökar
1 färsk röd chili
1 lime
2 nävar färsk koriander
3 msk sesamfrön
Gör så här:
- Sätt ugnen på 180°C.
- Lägg laxen i en smord ugnsform. Skär bort den nedersta träiga änden på sparrisen. Lägg sparrisen i formen bredvid laxen. Droppa lite olja över både lax och sparris, salta. Tillaga i ugnen i 8–12 minuter. Koka riset.
- Sojadressing: Finriv ingefäran och blanda den med soja, socker, sesamolja och risvinsvinäger.
- Servering: Skär salladslöken och chilin i tunna skivor och limefrukten i klyftor. Hacka koriandern grovt. Servera laxen direkt ur formen, häll över dressingen och toppa med lime, chili, koriander, salladslök och sesamfrön. Servera med ris och eventuellt ett gott bröd.
Foto: Rikke Westesen
Annons