Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptSomriga drinkarMidsommarmatMidsommardrinkar

Ugnsbakad lax med gott rotfruktstrassel

23 feb, 2024 
AvCamilla Pérez
Recept på ugnsbakad lax med rotfruktstrassel
Lina Eidenberg Adamo
Inte bara är ugnsbakad lax så gott, det är dessutom busenkelt. Bara smaksätt med det du gillar, in i ugnen och sen är det bara att ha tålamod.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Brynt smörsås - perfekta kombinationen till torsk & primörer.Brand logo
Brynt smörsås - perfekta kombinationen till torsk & primörer.

Ugnsbakad lax

Gör en god kryddblandning med dina favoritkryddor och bre på laxen. Kummin och citron blir supergott.

Smaksätt den ugnsbakade laxen som du önskar och servera med gott rotfruktstrassel
Lina Eidenberg Adamo
Annons

4 portioner

Du behöver:

1 laxsida
1 citron
1/2 msk flingsalt
1 msk olivolja
1 tsk chilipeppar
2 tsk mortlad kummin

Rotfruktstrassel:

½ kålrabbi
1 polkabeta
2 morötter
1 liten sötpotatis

Till servering:

Krasse

Gör så här:

  1. Skala rotfrukterna och strimla dem, gärna med en grönsaksstrimlare.
  2. Med airfryer: Sätt airfryern på 160° och tillaga en rotfrukt i taget, på grund av airfryerns storlek, i ca 10 minuter.
  3. I ugn: Sätt ugnen på 150° och lägg trasslet på en plåt med bakplåtspapper i ca 30 minuter. Stäng av ugnen och låt stå i 30 minuter till för att torka. Fördela trasslet över laxen vid servering.
  4. Sätt ugnen på 175°. Lägg laxen på en plåt med bakplåtspapper. Riv skalet av citronen och blanda ihop med salt, olja, chilipeppar och kummin.
  5. Gnid in blandningen över laxen och ställ in plåten mitt i ugnen i ca 30 minuter.
  6. Strö nyklippt krasse över laxen precis innan servering.

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Annons