Ugnsbakad hummer med gräddsås

Recept på ugnsbakad hummer med gräddsås

Här snackar vi riktig skaldjurslyx! Bjud på ugnsbakad hummer med en krämig gräddsås som lyfter hela rätten. Servera gärna med en grönsallad.
18 december, 2019

4 portioner

Ugnsbakad hummer:

2 humrar (ca 750 g)

120 g parmesan

Gräddsås:

1 liten schalottenlök

3 msk smör till stekning

3 msk vetemjöl

1 dl mjölk

2 dl vispgrädde

1 msk vitt vin

1 tsk dijonsenap

Salt och vitpeppar

1 handfull persilja

Gör gräddsåsen så här:

  1. Skala och hacka löken fint.
  2. Svetta den gyllene i smör i en stekpanna.
  3. Tillsätt mjöl och fräs ihop i en minut.
  4. Tillsätt mjölk och grädde, litet i taget och under omrörning.
  5. Rör tills såsen tjocknar.
  6. Tillsätt vitt vin och senap.
  7. Krydda med salt och peppar.
  8. Skölj och hacka persiljan och tillsätt den sist. Ställ åt sidan.

Gör ugnsbakade hummern så här:

  1. Värm ugnen till 250°.
  2. Snitta upp humrarna på längden.
  3. Pilla ut tarmarna och släng.
  4. Plocka ut köttet från stjärten och skär i mindre bitar.
  5. Lägg tillbaka ner i skalet och häll över lite gräddsås.
  6. Strö parmesan över och gratinera i ugnen i ca 5 minuter.
  7. Servera med gräddsåsen och gärna med en grönsallad till.
Recept på ugnsbakad hummer med gräddsås

Ugnsbakad hummer med gräddsås.

Av: Sanna Kekäläinen, Raisa Laine, Sari Sirén

Foto: Kirsi-Marja Savola

LÄS MER:

10 goda sätt att tillaga hummer

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: