Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Trendspaning: Här är allt du vill veta om naturvin

27 mar, 2020 
AvNina Nyström
Gäng som dricker vin med tilltugg
Plötsligt är naturviner överallt på sociala medier. "Alla" som har fingret i luften dricker plötsligt naturvin och har koll på restaurangerna och barerna med det bästa utbudet. Vi reder ut varför naturvin blivit så trendigt – och vad det egentligen är?
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Naturviner är egentligen inget nytt, det är ”back to basics”, helt enkelt. Naturvinsrörelsen i dess nuvarande form började växa fram redan på 60-talet, av vinmakare som ville göra vin ”som det smakade förr”. Men i början av 201o-talet fick den nytt liv, drivet av en motreaktion på överextraherade viner. 2012 började Systembolaget ta in naturviner i sitt sortiment, och med tanke på dagens intresse för hållbarhet är det inte så konstigt att trenden boomat.

Vi bad Fredrik Arenander, chef på Systembolagets inköpsavdelning att reda ut vad som egentligen menas med naturvin och varför det blivit så populärt de senaste åren.

Skillnaden på naturvin och annat vin

Vad skiljer sig vid tillverkningen av naturvin och vanligt vin eller ekologiskt vin?

– Ekologiskt vin är en certifiering som grundar sig på att man inte använder sig av kemiska bekämpningsmedel vid odling av druvorna. Naturvin är däremot inget solklart begrepp, det är mer en rörelse eller filosofi om hur man gör vin. Det finns liksom ingen lista att följa för att kunna klassa ett vin som naturvin. Men det finns en del punkter de flesta är överens om:

Annons
  • Naturvin produceras småskaligt och hantverksmässigt. (Men det finns det ju många andra vinproducenter som också gör).
  • Druvorna ska vara odlade i ett ekologiskt eller biodynamiskt jordbruk, det vill säga inga kemiska bekämpningsmedel får ha använts. Långt ifrån alla naturvinsproducenter väljer dock att certifiera sina viner som ekologiska eller biodynamiska.
  • Druvorna ska vara handskördade.
  • Den stora skillnaden mot ekologiskt och biodynamiskt är vad man gör, eller snarare inte gör, inne i vineriet. Naturvin ska helst vara helt fritt från tillsatser, eller åtminstone ska de ha minimerats.
  • Jäsningsprocessen ska vara så naturlig som möjligt, alltså att man använder sig endast av den jäst som finns naturligt på druvan och inne i vineriet.
  • Man undviker ofta mer modern teknisk utrustning som temperaturkontrollerad jäsning, pastörisering och filtrering.

Hur skiljer sig naturvin från annat vin i smak och utseende?

– Det är lite svårt att beskriva i ord. Naturvin smakar ofta lite annorlunda, det kan vara strävhet eller syror som sticker ut. Vana vindrickare kan märka skillnad, men det är stor variation i hur olika naturviner smakar. Naturviner har omdefinierat lite hur vin ska smaka. De har ibland en inte fullt ”korrekt” smak, enligt den gängse vintraditionen. Vissa tycker att det är spännande, medan andra inte gillar det.

– Naturvin kan ha en lite annorlunda färg och vara lite grumligt eftersom man inte filtrerar det. Många förknippar orange vin med naturvin, eftersom många naturvinstillverkare gör just orange vin, men naturvin finns i alla färger.

Rött, vitt, rosévin
Naturvin finns i alla färger.

Varför har naturviner blivit så populärt på senaste tror du?

– Av flera olika skäl. Dels finns det ett stort intresse för småskalighet och autencitet. Naturvinerna har nästan vuxit fram som en undergroundrörelse, som ett alternativ till en ganska konservativ vinbransch. Det har vänt upp och ner på vinvärlden, och gett både vinmakandet och vindrickandet nya dimensioner. Och så är det ju hippt, spännande och i framkant utan att kosta lika mycket som traditionellt ”fine wine”. Dessutom passar det ofta bra till mat.  

Annons

Hur mycket bättre är det egentligen för kroppen och miljön än vanligt vin? (Och är det sant att man blir mindre bakfull?)

– Ju mindre bekämpningsmedel, desto bättre för miljön. Men för kroppen är det själva alkoholen som gör skillnaden, så ur ett hälsoperspektiv tror jag inte att avsaknaden av tillsatser gör så stor skillnad för ditt mående. Men det kan ju så klart kännas bra ändå.

vinodling
Vinodlandet hittar spännande nygamla vägar.

Så hittar man bra naturviner

Vad utmärker ett bra naturvin?

– Det finns lika många svar som på vad som utmärker ett bra ”vanligt” vin. Men eftersom det är svårare att göra vin på det här sättet finns det en större spännvidd i hur naturvin smakar och också, menar många, i kvaliteten. Personligen tycker jag att det ska vara något som sticker ut, fast fortfarande någorlunda inom ramen för vad som traditionellt betraktas som korrekt.

Annons

Hur hittar man naturvin på Systembolaget? Vad ska man leta efter?

– Eftersom det inte finns någon klar överenskommelse om vad naturvin egentligen är, finns det heller ingen uppmärkning. Därför är det inte så lätt att hitta. Om leverantören vill att vi ska märka upp vinet som naturvin kan vi göra det, men de flesta väljer att inte göra det. Man kan söka på naturvin på vår hemsida, men annars gäller det att bevaka våra tillfälliga släpp av exklusivare produkter där de flesta småskaligt och mer hantverksmässigt tillverkade viner hamnar, både naturvin och ”vanligt” vin.

– Fråga gärna personalen, läs på själv och läs vinrecensioner, så kommer du hitta bra viner.

Vad tror du om framtiden för naturviner vs. vanliga viner?

Jag tror att framtiden ser ganska ljus ut för naturviner. Det är en försvinnande liten del av den totala vinproduktionen som idag är naturvin, men det har verkligen påverkat hela vinbranschen.

Annons

– Vi ser dels att det kommer fram nya ursprung och nya producenter hela tiden, men vi ser också att många konventionella producenter sneglar på det här. Småskaliga kvalitetsproducenter väljer att vid sidan om sina vanliga viner även göra naturvin. Och inom mer storskalig produktion tittar man också på olika sätt att dra ned på vissa tillsatser, till exempel svaveldioxid.

– Vi släpper varje månad många naturviner i begränsade mängder – så det finns mycket att upptäcka om man har öppna sinnen.

Bild: Unsplash/TT

Källa: Systembolaget

LÄS MER:

Rött eller vitt? Det säger ditt val av vin om din personlighet

Bra för hälsan att dricka vin – här är 8 hälsofördelar

Varje ålder har sitt vin – vilket vin passar dig?

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons