Torsk med rotfruktsmos och stekta morötter

  • AvCamilla Biesbjerg Markussen
Recept på torsk med rotfruktsmos och stekta morötter
Torsk med rotfruktsmos är rustik vardagsmat när den är som bäst. Vi serverar med stekta morötter och hasselnötter.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!

Så gör du torsk med fänkålssallad och pepparrotsräkor

Brand logo
Så gör du torsk med fänkålssallad och pepparrotsräkor

Torsk med rotfruktsmos, stekta morötter och hasselnötter

Saftig torsk möter lent mos, krispiga morötter och rostade hasselnötter.

Torsk med rotfruktsmos, stekta morötter och hasselnötter
Columbus Leth

4 portioner

Tid: 40 minuter

Du behöver:

500 g torskfilé
1 msk smör till stekning
Salt och svartpeppar

Rotfruktsmos:

250 g morötter
250 g rotselleri
250 g palsternackor
250 g potatis
1 l grönsaksbuljong
½ dl mjölk
1 msk smör
Salt och svartpeppar

Stekta morötter:

400 g morötter
1 msk olivolja till stekning
1 tsk torkad rosmarin
Salt och svartpeppar

Topping:

50 g hasselnötter
1 knippe kruspersilja

Gör så här:

  1. Rotfruktsmos: Skala rotfrukterna och skär dem i grova bitar. Koka dem i buljongen i ca 15 minuter tills de är helt mjuka. Häll av kokvattnet. Mosa rotfrukterna med en potatisstöt. Tillsätt mjölk och smör och rör till en krämig konsistens. Smaka av med salt och peppar.
  2. Stekta morötter: Skala morötterna och skär dem i små tärningar. Stek i olja i ca 5 minuter tills de är gyllene. Krydda med rosmarin, salt och peppar och stek i ytterligare ca 1 minut.
  3. Skär torskfilén i 4 bitar. Stek i smör på hög värme – först på skinnsidan tills den är spröd och gyllene, sedan på köttsidan tills fisken är genomstekt. Krydda med salt och peppar.
  4. Topping: Rosta hasselnötterna gyllene i en torr panna i ett par minuter tills skalen lossnar. Låt svalna lite, gnid bort skalen i en kökshandduk och hacka grovt. Skölj och hacka persiljan.
  5. Servering: Lägg upp rot­frukts­mos på tallrikar, toppa med torsk och de stekta moröt­terna. Strö över hassel­nötter och persilja.

Middag hos Wood #9: Sotad broccoli med färskost

Brand logo
Middag hos Wood #9: Sotad broccoli med färskost

Foto: Columbus Leth