Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptSommarmatSomriga drinkar

Torka Svamp – så gör du

13 aug, 2021 
AvErika Garmelius
Så torkar du svamp
Att torka svamp är både gott och väldigt enkelt. En perfekt syssla nu till hösten. ELLE listar vilka svampar du kan torka och hur du går tillväga.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Det här är mindful eatingBrand logo
Det här är mindful eating

Torkad svamp går att använda till mycket så som exempelvis såser, stuvningar och grytor. Det är viktigt att tänka på var och hur du förvarar dem för bästa hållbara tid. En sval och mörk plats gör att svampen behåller sin smak och kan då hålla i flera år.

Vilken svamp kan du torka?

Alla svampar går i princip att torka förutom gula kantareller, ett bättre alternativ för dessa är att förvälla och sedan förvara i frysen.

Förberedelser inför att torka svamp

Se till att svampen är felfri innan du torkan den, om inte kan du skära bort de dåliga delarna om det är en större svamp. Större svampar som exempelvis champinjoner behöver du dela innan torkning men mindre som trattkantareller går bra att torka som de är.

Det finns flera olika alternativ att torka svampen på. Ett bra sätt att ta reda på om svampen är torr, är att den då ska gå att bryta av.

Torka svamp i torkugn

Om du har skivat svampen bör de ligga plant och i enkla lager men om det däremot är luftiga svampar, går det fint att lägga dem huller om buller i dubbla lager. Sätt på torkugnen på 50 grader, det går även i 30 grader men då kommer det ta längre tid. Om svampen skulle vara blöt, kan du torka den i 70 grader första timmen.

Annons

Beroende på hur tjock svampen är, torkar den på cirka 5-10 timmar.

Torka svamp i varmluftugn

Börja med att sätta på ugnen på 50 grader. Samma som tidigare, behöver skivad svamp ligga plant och i enkla lager och luftiga svampar kan ligga huller om buller i dubbla lager.

Det tar cirka 8-10 timmar att torka, beroende på hur tjock och blöt svampen är.

Lufttorka svamp

Det finns flera olika tillvägagångssätt för att lufttorka svamp. Du kan exempelvis torka på någon form av nät eller tunt och grovmaskigt tyg som är fastspänt på en träram. Det som är viktigt är att det blir en bra luftcirkulation.

Ett annat alternativ är att låta den lufttorka i två dygn och sedan torka svampen i ugnen.

Förvara torkad svamp

Ett bra alternativ för förvaring av torkad svamp, är glasburk. Om svampen är så pass torr att du kan bryta av den, går det bra att använda ett helt tätt lock. Om svampen är något mjuk, kan du ha locket på glänt eller ta bort gummipackningen.

Blöta upp svampen

När du ska blöta upp svampen gör du det i 50-gradigt vatten i cirka 15-30 minuter.

Foto: TT

Annons