6 goda tapas som är enkla att förbereda

Bjud på goda tapas som är enkla att förbereda!

Ibland går det alldeles för fort att äta upp, så bjud på många små rätter som aktiverar gästerna och som gör att ni sitter länge tillsammans och plockar med maten.
06 juli, 2018

Tapas har blivit ett samlingsnamn för trenden att servera olika små tilltugg till ett gott glas vin, även om det inte är genuint spanska rätter man serverar. Det är populärt både hemma och på restaurang – främst för att det känns otvunget och hemtrevligt. Eftersom det mesta i den här menyn serveras kallt är det enkelt att tilltaga och går förstås även bra att förbereda, vilket gör att man inte har några ursäkter för att inte bjuda hem någon av tidsbrist.

Goda tapas som är enkla att förbereda.

Goda tapas som är enkla att förbereda.

1. Focaccia med rosmarin och svarta oliver

6 personer

Tid: 1 timme och 55 minuter

En focaccia är ett perfekt buffé- och plockbröd eftersom det inte behövs smör eller annat pålägg.

Du behöver:

1/2 pkt jäst

1 tsk salt

4 dl ljummet vatten

4 msk mjölk

3 msk olivolja

10 dl vetemjöl

15–20 urkärnade svarta oliver

några kvistar rosmarin

3–4 msk olivolja

flingsalt

Gör så här:

Smula jästen i en bunke, strö över salt. Häll på vattnet, lite i början så att jästen löser sig. Blanda i mjölk, olivolja och sist vetemjölet. Arbeta ihop degen ordentligt, gärna för hand. Den ska vara lite kladdig. Låt jäsa ca 45 min. Stjälp upp degen i en mjölad långpanna och platta till och tryck ut den mot kanterna. Sätt ugnen på 200°. Tryck ner oliverna jämnt fördelat över brödet tillsammans med några rosmarinkvistar. Låt jäsa i 15 minuter och ringla över olivolja och strö på lite flingsalt. Grädda mitt i ugnen i 25–30 minuter.

2. Champinjon- och rädissallad med basilika-, parmesan- och vitlöksvinägrett

Tid: 25 minuter

Att låta vitlöken ligga och dra i vinägrett för att ge lagom smak är ett smart knep.

Du behöver:

250 g färska champinjoner

2 knippen rädisor

1 kruka färsk basilika

50 g parmesan i bit

Vitlöksvinägrett:

1–2 vitlöksklyftor

4 msk jungfruolivolja

2 msk vit balsamicovinäger

1 tsk fransk senap

1 tsk flytande honung

salt

Gör så här:

Skiva champinjoner och rädisor fint. Lägg i en skål och blanda med strimlad basilika. Spara ev några fina basilikablad att dekorera salladen med. Krossa vitlöksklyftorna med hjälp av den platta sidan på en kniv. Blanda alla ingredienser till dressingen och låt vitlöken ligga och dra som de är i dressingen. Ta sedan bort dem innan dressingen blandas i salladen. Häll dressingen över salladen och blanda väl. Låt den gärna stå och marinera en stund före serveringen. Avsluta med att strö över grovt riven parmesanost och lägg på några fina basilikablad.

3. God korv

Lägg upp god korv, olika sorter eller en hel som gästerna får skära av själva.

4. Päron med ädelost och timjan

Tid: 5 minuter

Utsökta i det här sammanhanget, men skulle också smaka bra efter en middag.

Du behöver:

3–4 päron

200 g ädelost

1 kruka färsk timjan

2 msk flytande honung

Gör så här:

Skär päronen i båtar och kärna ur. Lägg upp på ett fat med en bit ost på. Strö över fina timjankvistar och avsluta med att ringla över lite flytande honung.

5. Vitlöksgrillad sparris med serranoskinka

Tid: 15 minuter

Färskgrillad sparris är bland det godaste som finns, toppa med några skivor -serrano och du har fått en ny favorit!

Du behöver:

2 buntar sparris (ca 20 st)

olivolja

1–2 vitlöksklyftor

flingsalt

200 g serranoskinka i tunna skivor

grovmalen svartpeppar

Gör så här:

Skär av den nedre, lite träiga biten av sparrisen. Hetta upp några matskedar olivolja i en stekpanna och skiva ner vitlök. Fräs sparrisen några minuter runt om, salta med några nypor flingsalt och strö över svartpeppar. Sparrisarna ska inte bli genomstekta, bara lätt varma och ska ta smak av vitlök och salt. Linda en skiva serranoskinka runt varje sparris och lägg upp på ett fat.

6. Chèvrefyllda tomater

Tid: 25 minuter

Lite pyssligt, men väl värt besväret. En munsbit som försvinner i ett nafs.

Du behöver:

ca 20–25 stora körsbärstomater

150 g chèvre

3 msk gräddfil

Gör så här:

Dela tomaterna och kärna ur dem lite slarvigt. Mosa ihop osten med gräddfilen och fyll varje tomathalva med oströran.

Mer tapas: 10 goda recept till tapasbuffén

Goda recept till tapasbuffén.

Goda recept till tapasbuffén.

Av: Anna Jonassen

Foto: Peter Philips

Missa inte

Så gör du enkel plockmat – 15 lyxiga recept som passar perfekt till fredagsmyset

Så mycket gott!

Slut på matinspiration? Här är sommarens allra godaste recept

Från drinkar, dessert och frukost, till middagsrätter och tillbehör!

Hasselbackspumpa – så gör du det lyxiga tillbehöret

Perfekt tillbehör till det grillade!