Toast med grillad sparris, avokadomash och mozzarella
Krämig mozzarella och krispig sparris på bädd av mjuk avokado och frasigt bröd – hallelujah!
4 portioner
Du behöver:
4 skivor bröd (gärna surdeg)
1 msk olivolja, till grillen
1 vitlöksklyfta
500 g grön sparris
Salt
Dukkah
1 msk sesamfrön
1 tsk fänkålsfrön
2 msk skalade pistagenötter
1 tsk chiliflakes
2 tsk flingsalt
Avokadomash:
4 avokado
2 msk citronjuice
Till servering:
250 g buffelmozzarella

Amerikanska pannkakor med ljuvlig blåbärs- och mascarponekräm
Gör så här:
- Ringla lite olja över brödskivorna och grilla på hög värme i några minuter totalt. Gnid in brödet med den skalade/delade vitlöken.
- Knäck den nedre, träiga änden av sparrisen och släng (eller spara och använd mixad i exempelvis en soppa). Pensla sparrisen med olja och grilla på hög värme några minuter. Salta.
- Rosta sesamfrön och fänkålsfrön i en torr, varm panna i 1–2 minuter. Låt svalna något och krossa dem grovt i en mortel. Blanda sesam, fänkål, grovt hackade pistagenötter, chili och salt i en skål.
- Skala avokadon och skrapa ur köttet med en sked. Mosa grovt med en gaffel och droppa över lite citronsaft.
- Bred avokadomash på brödet, toppa med sparris och mozzarellaskivor och strö över lite dukkah. Servera.
Foto: Columbus Leth