Toast med avokadoglass och löjrom

Nyårstoast på smörstekt bröd med avokadoglass och löjrom.

En lyxig förrättstoast med härliga kontraster i smak, temperatur och konsistens. Om du gör en lite sötare glass kan den även serveras som dessert med t.ex. färska bär – supergott!
28 december, 2017

4 pers

Tid: ca 1 h + frysning av glass (30 min-5 h)

Toast:

4 skivor rostbröd

Avokadoglass:

3 mediumstora avokados, ca 700 g

½ – 1 ½ dl florsocker

3 dl gräddfil

1 dl vispgrädde

färskpressad citronsaft

salt

Citronmarinerad gurka:

1 gurka, skalad och skuren i tärningar

rivet skal och saft av 1 citron, ekologisk

½ dl gräslök, finskuren

2 msk valfri olja

Till servering:

Ca 100 g löjrom (kan ersättas med sik- lax, eller algrom)

1 knippe dill, plockad

1 ask smörgåskrasse

salt och nymalen svartpeppar

smör till stekning

Gör så här:

1. Börja med glassen: Dela avokadon, ta ur kärnan och skeda upp fruktköttet i en bunke. Tillsätt florsocker, gräddfil, vispgrädde, citronsaft och salt. Mixa samman med en stavmixer eller i matberedare till en len konsistens. Justera sötman, syran och sältan efter egen smak.

2. Kör sedan massan i glassmaskin till lagom glasskonstistens, eller häll i en plastbunke och ställ i frysen ca 5 timmar. I det senare fallet, rör gärna om några gånger under frysningen.

3. Blanda samman gurkan med citronskal och -saft, gräslök och olja. Smaka av med salt och peppar.

4. Skär ev. bort kanterna på brödet. Stek sedan brödet gyllene i rejält med smör i en stekpanna. Lägg det smörstekta brödet på tallrikar. Skeda upp glassen, lägg på gurka, klicka på löjrom, klipp över krasse och garnera med dill. Garnera ev. med ytterligare citronskal och olja. Avsluta med några drag med pepparkvarnen och servera direkt!

Nyårstoast på smörstekt bröd med avokadoglass och löjrom.

Nyårstoast på smörstekt bröd med avokadoglass och löjrom.

Foto och recept: Pågen

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: