5 smarta saker att göra med gammalt bröd

Gör skorpor eller crostini av gammalt bröd!

Släng inte brödet bara för att det blivit lite torrt. Det finns massor av smarta saker att göra med gammalt bröd. Crostini, krutonger och ströbröd är några exempel.
10 september, 2018

Det är lätt hänt att bröd blir torrt om det ligger framme lite för länge, men mycket bröd slängs helt i onödan. Med lite kunskap och kreativitet går ofta brödet utmärkt att återanvända.

Ett företag som arbetar aktivt för att minska brödsvinnet är Pågen. De bakar till exempel bröd som håller sig färskt så länge som möjligt utan konserveringsmedel.

– Bröd- och matsvinnet är en av Pågens viktigaste hållbarhetsfrågor och vi arbetar dagligen med att undvika svinn. Till exempel tar vi hand om det bröd som av olika anledningar inte blivit sålt i butik och gör jäst av det som vi sedan bakar nytt bröd med, säger Boel Lagerwall, kommunikationschef på Pågen.

Här är 5 smarta tips att göra med gammalt bröd:

1. Crostini

Skiva brödet tunt och rosta i ugnen till skorpor eller crostini. Servera som snacks eller tilltugg med goda pålägg, till exempel som ovan med färska fikon, lökmarmelad, ost och timjan.

Recept: Crostini med olika toppings

2. Krutonger

Skär brödet i tärningar och rosta i ugnen med kryddor till krutonger. Servera till sallad eller soppa.

Recept: Laxsallad med bacon, krutonger och parmesandressing

Laxsallad. Foto: Jennie Benjaminsson

Laxsallad. Foto: Jennie Benjaminsson

3. Ströbröd

  • Blanda med köttfärs för saftig köttfärslimpa eller köttbullar.
  • Bröa bakformen till sockerkakan eller kladdkakan.
  • Blanda med kryddor och panera fiskfiléer.
  • Smörstek i kardemumma – utsökt strössel till glass!
  • Lägg på pizzan för krispig topping.

Recept: Hemmagjort ströbröd

Hemmagjort ströbröd. Foto: Systrarna Eisenman

Hemmagjort ströbröd. Foto: Systrarna Eisenman

4. Bas i sås och soppa

Använd bröd som blivit över som bas i mixade såser och soppor. Till exempel gazpacho, mojo rojo eller tomatsoppa. Gott och mättande.

Recept: Toskansk tomatsoppa ”Pappa al pomodoro”

Toskansk tomatsoppa. Foto: Ulrika Ekblom

Toskansk tomatsoppa. Foto: Ulrika Ekblom

5. Fattiga riddare

Ett underbart sätt att förvandla torrt vitt bröd till en mumsig brunchrätt. I den här varianten gör några droppar likör i smeten det extra gott.

Recept: Fattiga riddare med bär och grädde

Fattiga riddare med bär och grädde. Foto: Jenny Grimsgård

Fattiga riddare med bär och grädde. Foto: Jenny Grimsgård

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: