Tina torsk snabbt – bästa sättet

Tina torsken snabbt i kallt vatten.

Tinar du torsk i kylen över natten eller låter du den ligga framme i rumstemperatur? Det finns ett bättre och snabbare sätt, som gör att torsken håller bättre kvalitet.
12 juli, 2017

Forskare från Nofima, ett forskningsinstitut inom vattenbruk, fiske och livsmedel, har gjort tester för att studera bland annat vilken betydelse hastigheten på upptining har för torskens vätskeförlust och kvalitet.

I stället för att tina långsamt i kylen bör torsken sköljas 30 minuter i kallt vatten.

– Många konsumenter tror att det bästa sättet att tina torsk är i kylen över natten, men nya tester visar att fisken håller en bättre kvalitet om man sköljer med kallt vatten i cirka 30 minuter, säger Line Kjelstrup, fiskexpert på Norges sjömatråd.

Enligt forskarna är det sämsta sättet att tina torsk att lämna den framme att tina i rumstemperatur.

Vid tillagning av torsk är den perfekta temperaturen att tillaga den till 50-55 grader.

Recept: Torskrygg med potatis- & blomkålspuré

Torskrygg med potatis- & blomkålspuré.

Torskrygg med potatis- & blomkålspuré. Foto: Shutterstock