Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Bakning Alla recept Vintips till middagen

Tina torsk snabbt – bästa sättet

12 jul, 2017
AvJohanna Svan
Tina torsken snabbt i kallt vatten.
Tinar du torsk i kylen över natten eller låter du den ligga framme i rumstemperatur? Det finns ett bättre och snabbare sätt, som gör att torsken håller bättre kvalitet.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Forskare från Nofima, ett forskningsinstitut inom vattenbruk, fiske och livsmedel, har gjort tester för att studera bland annat vilken betydelse hastigheten på upptining har för torskens vätskeförlust och kvalitet.

I stället för att tina långsamt i kylen bör torsken sköljas 30 minuter i kallt vatten.

– Många konsumenter tror att det bästa sättet att tina torsk är i kylen över natten, men nya tester visar att fisken håller en bättre kvalitet om man sköljer med kallt vatten i cirka 30 minuter, säger Line Kjelstrup, fiskexpert på Norges sjömatråd.

Enligt forskarna är det sämsta sättet att tina torsk att lämna den framme att tina i rumstemperatur.

Vid tillagning av torsk är den perfekta temperaturen att tillaga den till 50-55 grader.

Recept: Torskrygg med potatis- & blomkålspuré

Torskrygg med potatis- & blomkålspuré.
Torskrygg med potatis- & blomkålspuré. Foto: Shutterstock

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons