Thaicurry med kycklingköttbullar

Recept på thaicurry med kycklingköttbullar

Betina Hastoft
När det blir kallare ute vill vi värma oss med något riktigt varmt – som en klassisk thaicurry med kycklingköttbullar.
06 september, 2022
Så gör du en siffertårta till födelsedagskalaset
1:34

Efter reklamen: Så gör du en siffertårta till födelsedagskalaset

(1:34)

Slå på ljud

Thaicurry med kycklingköttbullar

Tänk på att styrkan på currypastan kan variera beroende på märke, smaka av för att få rätt mängd.

Värm dig med en thaicurry med kycklingköttbullar
Betina Hastoft

4 portioner

Du behöver:

500 g kycklingfärs
1 ägg
1 msk fisksås
1 ½ msk riven färsk ingefära
1 skalad riven vitlöksklyfta
½ dl panko
Salt och nymalen svartpeppar

Thaicurry:

½ gul lök
1 citrongräs
2 vitlöksklyftor
2 msk riven färsk ingefära
3–4 msk röd currypasta
4 dl kokosgrädde
2 dl vatten
3 msk fisksås
2 msk socker
1 lime olja, till stekning

Till servering:

4 portioner jasminris
1 salladslök
½ röd chili
Thaibasilka

Massaman curry med broccoli och räkor

Gör så här:

  1. Skala och finhacka löken. Krossa stjälken på citrongräset. Skala och finriv vitlök.
  2. Stek löken mjuk i olja utan att den tar färg, tillsätt sedan vitlök, riven ingefära och röd currypasta och låt fräsa med några minuter. Häll i kokosgrädden, vatten, citrongräs, fisksås och socker. Låt småputtra i 10 minuter.
  3. Blanda kycklingfärsen med ägg, fisksås, ingefära, vitlök, panko, salt och peppar. Forma till små bollar.
  4. Finriv skalet på limen, pressa hälften av saften och smaksätt curryn, smaka eventuellt av med mer socker.
  5. Lägg ner kycklingbullarna i curryn och låt koka i 5–7 minuter tills de är genomkokta. Kärna ur och hacka chili, ansa och hacka salladslöken.
  6. Servera thaicurryn med nykokt jasminris och strö över thaibasilika, salladslök och hackad röd chili.

Foto: Betina Hastoft