Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptSommarmatSomriga drinkar

Möt Tess Medina – vinnaren av Sveriges mästerkock 2024

18 apr, 2024 
AvNami Kawakita
Möt Tess Medina – vinnaren av Sveriges mästerkock 2024
Eva Hildén
Efter en jämn final var det Tess Medina som tillslut stod klar som Sveriges mästerkock 2024. Nu släpps hennes kokbok och ELLE mat & vin har fått sig en liten pratstund med smakernas mästarinna!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Jubileumscocktail i Cadierbaren på Grand Hôtel StockholmBrand logo
Jubileumscocktail i Cadierbaren på Grand Hôtel Stockholm

Alla som följt Sveriges mästerkock vet hur svårt det är att imponera på domarna och efter en rafflande final stod det klart att smakernas mästarinna Tess Medina var den som fick lyfta den eftertraktade mästerkocksstatyetten. Finalens mystery box bestod av en mängd olika ingredienser, bland annat tonfisk, kalv, kaviar, avokado och svartrötter.

– Vad ska jag göra med de här svartrötterna? Jag har aldrig lagat svartrötter i hela mitt liv, berättar Tess att hon tänkte hon när säsongens sista låda kom in och finalen officiellt var igång.

Den kreativa menyn som fick domarna på fall bestod av en ceviche med tonfisk, rättika och picklad jalapeño till förrätt. Till varmrätt fick svartrötterna sällskap av den modiga kombinationen kalvfilé och löjrom, cognacsflamberad vitvinssås och jordärtskockschips – en rätt som gick rakt in i hjärtat på Mischa Billing. Efterrätten däremot, där ändrade sig Tess i sista sekunden.

Annons

– Det var overkligt, alltså alla var så stressade för min skull! Jag kände att jag inte kan laga det jag hade tänkt, jag måste göra någonting helt annat. Det fick bli en sorts mangopuré. Jag har aldrig gjort en puré i hela mitt liv och den blev ju faktiskt jättebra!

Desserten som tillslut dukades fram till domarna var en mangopuré med kokosvisp, olivolja och ett perfekt rullat krispigt rån.

Det var Tess kreativa meny som fick domarna på fall
Eva Hildén

Tess ser inte sig själv som en tävlingsmänniska och lillebror var mycket förvånad att just hon skulle vara med och tävla i Sveriges mästerkock, han hade aldrig sett henne tävla i någonting någonsin.

– Jag tror att det var min bästa egenskap i hela den här tävlingen. Vi var så många som tävlade så oddsen för att just du vinner är liten. Jag var bara glad och tacksam för varje gång jag gick vidare.

Annons

Med en bakgrund som produktionsledare inom reklam, film och tv gjorde att hon kunde koppla bort kamerorna och fokusera på maten. Att vara kameraobrydd och att vara duktig på att uppfatta tid är två stora fördelar i det stressiga köket.

Vad var dina utmaningar då?

– Uppläggning, helt klart! Att få det att se snyggt ut, det var jag sämst på! Jag försökte alltid se till att ha en kvart för upplägg, men det blev oftast bara tio minuter.

Hur blev mat din grej?

– Det är den svåraste frågan. Och beroende på vem i familjen man frågar så får man olika svar. Men vi är fyra syskon, jag är äldst så det var liksom naturligt att jag tog mer ansvar för småsyskonen. Vi hade alltid en dag i veckan när vi lagade mat och jag uppskattade verkligen de dagarna. Jag tror att jag hittade min plats hemma och den var i köket.

Nu finns hennes kokbok Á table med Tess, favoriter från Los Angeles, Stockholm och Paris. En röd tråd i kokboken är att det ska vara enkelt, hon vill att man ska öppna kokboken och känna att det här blir det till middag ikväll. Det ska inte vara för långt eller för krångligt, det får inte vara för många moment. Tess vill ta tillbaka det enkla med vardagsmaten, idag tycker hon att vi krånglar till det för mycket. Det är en vacker samling av recept som följt henne genom livet i tre olika städer. Här hittar du amerikansk cobb salad, svensk matjessill och fransk löksoppa, allt på Tess eget vis. Det är tydligt att det är maten som hjälpt henne att känna sig hemma i de olika länderna.

Nu finns Tess kokbok ute

Här hittar du ett smakprov på tre recept ur Tess kokbok>>

– När vi bodde i Los Angeles så umgicks vi mycket med andra expats, det var många fransmän, svenskar och belgier och det var runt maten vi samlades. Typ ‘nu är det midsommar’ och då skulle vi plötsligt göra något svenskt i Los Angeles.

Annons

Tess har rötter i både Sverige och Frankrike, hon spenderade sina första åtta år i Los Angeles, som följdes av en flytt till Stockholm och till sist blev det fem år i Paris efter gymnasiet.

– Min pappa är marockansk-fransk jude så det var många judiska traditioner också. Det har varit väldigt mycket rolig mat, från alla kulturer. Livet som vi levde när mina föräldrar var ihop var väldigt festligt. Vi hade en pool, vi hade barbecues och alla var bjudna. Samma dag som mamma kom hem från sjukhuset med mig så var det bara fest!

Finns det någon tid på året som du längtar till ett specifikt land?

– På vintern önskar jag att jag var i L.A, på sommaren vill jag vara i Sverige för det är midsommar och på hösten vill jag vara i Paris. Jag älskar hösten och jag älskar hösten i Europa. Jag älskar också att fylla år på hösten!

Man säger att det är tjejernas nyår i september, det låter verkligen som du!

– 100 %! Det är exakt så. Och jag är så jungfruig som det bara går att bli. Jag är THE jungfru! Mitt nyår börjar i september, då vill jag höststäda och börja om. Det är då man sätter igång med nya saker, man byter sin garderob, man byter sitt kök, man vill äta varm mat, man är trött på sommaren.

Nu när Tess står klar som vinnare i Sveriges mästerkock 2024 och hennes kokbok är ute vill hon passa på att rida på vågen och faktiskt ta tillfället i akt och göra det hon tycker är roligt – att laga mat. Dock känner hon sig inte som en kock, än. Det är ett prestigefyllt yrke och inte en titel man sätter på sig själv hur som helst. Näst på tur är praktik en dag i veckan på restaurangen på Fotografiska i Stockholm där hon vill lära sig yrket från grunden.

Annons

– Jag vill typ bara stå och hacka lök, säger Tess och skrattar.

Tess tog risken att våga förverkliga sin dröm och nu ligger världen onekligen för hennes fötter. Drömmarna har blivit större, kanske blir det mer TV, kanske en take over på någon restaurang, kanske fler kokböcker, inget är skrivet i sten. När jag frågar hur framtiden ser ut funderar hon en stund innan hon svarar.

– Jag tror att man får ta det för vad det är, man får se vad det blir, det är inte så att jag vet mer än någon annan.

Tess tar framtiden med ro, man får se vad det blir helt enkelt
Eva Hildén

Tess tre bästa hacks i köket

  • Jag älskar rädisor! Det är bästa snackset när man kommer hem och är lite sugen på någonting, gärna med en liten bit ost. När du har köpt rädisor så lägger du dem i en matlåda med iskallt vatten och in i kylen, då håller de sig krispiga i ungefär en vecka.
  • Köttfärssås. Laga den alltid dagen innan, alla vet att köttfärssås är så väldigt mycket godare dagen efter. Du behöver inte ens bestämma om du ska äta det med pasta eller göra lasagne. Men gör en bra köttfärssås och ha den klar!
  • Det här är mitt bästa tips! Om du vet att du ska ut på fest så preppar du en nachotallrik och har i kylen. Lägg chips och riven ost i en pajform, på sidan av har du lite hackade tomater, inlagda jalapeños, såser, allt det goda. Dagen efter (eller när du kommer hem) är det bara att köra in formen i ugnen, på med alla toppings och vips så har du en nachotallrik. Ditt framtida jag kommer tacka dig!

FAKTA
Namn: Tess Medina
Ålder: 29 år
Yrke: Oklart, haha
Bor: Södermalm, Stockholm
Familj: Sin lilla cavapoo Milou
Akutell: Med sin första kokbok Á table med Tess, favoriter från Los Angeles, Stockholm och Paris
Följ: @foodiebytess

Foto: Eva Hildén

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons