Populärt: MatDrinkarVegetarisktAlla receptSommarmatSomriga drinkarGrillat

9 tecken på att du dricker för mycket alkohol

18 maj, 2017 
AvAnaïs González Cruz
Dricker du för mycket alkohol?
Har du svårt att sluta dricka när du väl börjat? Mår du dåligt när du inte dricker? Det kan vara tecken på att du fått en osund relation till alkohol.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Kanske dricker du ett glas vin varje dag – kanske dricker du alldeles för mycket de få gånger du väl gör det.

Att veta när ens alkoholkonsumtion blivit ohälsosam kan vara svårt. Dessutom är det vanligt att förneka problemen när de väl uppstår. När man talar om riskbruk är en konsumtion över 9 standardglas per vecka en förhöjd risk för kvinnor. För män ligger den siffran på över 14 standardglas per vecka.

Dock påverkas alla olika av att dricka och det är därför viktigt att inte jämföra sig med hur andra gör. Men det finns varningssignaler.

Nedanstående punkter är tydliga indikationer på att du kanske håller på att utveckla en skadlig relation till alkohol.

1. Du tänker mycket på alkohol

Du tänker allt mer på alkohol, både hemma och på jobbet. Du upplever också ett starkare sug och kan verkligen se fram emot nästa tillfälle då du ska dricka – och du hittar gärna anledningar för att göra det också.

Annons

2. Du dricker mer (och under längre tid)

Ofta är din plan att bara dricka några öl innan du åker hem. Istället dricker du mer än du räknat med och stannar också ute längre.

3. Du tål det bättre

Förr räckte det kanske med en enda drink för att bli lite salongsberusad. Nu krävs det allt större mängder innan du blir påverkad av alkoholen.

4. Du dricker för att må bra

Kanske känner du dig ledsen, arg eller deprimerad. Men du mår betydligt bättre när du dricker dig lite berusad.

5. Du dricker ensam, ibland i smyg

Att ha sällskap på krogen är inget måste. Tvärtom dricker du gärna ensam, men du vill helst inte berätta det för personer i din närhet.

6. Du förlorar kontrollen

Vad hände egentligen igår? Minnesluckor, eller blackouts, är ett tecken på att hjärnan tagit skada av alkoholen. Det är inte ovanligt att du glömmer saker du sagt eller gjort kvällen innan.

7. Du dricker när du är bakfull

Dagen efter en blöt utekväll vill du ändå dricka igen och kanske ta en återställare för att mota bort bakfyllan.

Annons

8. Du mår dåligt när du inte dricker

Om du inte druckit alkohol under en period så kan du uppleva abstinensbesvär som exempelvis illamående, svettningar, ångest och sömnproblem.

9. Det påverkar dig negativt – ändå kan du inte sluta

Ibland kan du inte klara av vardagen med jobb eller skola på grund av att du druckit för mycket. En del av dig är kanske medveten om att din ökade alkoholkonsumtion faktiskt får dig att må dåligt. Trots det fortsätter du att dricka.

Hit kan du vända dig för att få hjälp

Känner du igen dig i många punkter? På Vårdguidens hemsida finns information om olika behandlingar vid alkoholproblematik – och var du kan vända dig om du bara vill prata med någon.

Läs också:

7 tecken på att du äter för mycket socker

9 tecken på att du äter för lite fett

11 tecken på att du dricker för lite vatten

Källa: Vårdguiden

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons