Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Tarte tatin med plommon

03 sep, 2021 
AvRedaktionen ELLE
Recept på tarte tatin med plommon
I vår tarte tatin har vi valt plommon istället för de klassiska äpplena. Denna franska klassiker bakas i en ugnsfast stekpanna och vänds sedan upp och ner till servering. Voilà!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Underbart goda efterrätter du kan förbereda dagen innanBrand logo
Underbart goda efterrätter du kan förbereda dagen innan

Tarte tatin med plommon

Tarte tatin kan kräva lite övning för att bli perfekt, men gott smakar den alltid!

Så gör du tarte tatin med plommon

4-6 portioner

Du behöver:

1 vaniljstång
1 ¾ dl (175 g) strösocker
1 citron
8 plommon
50 g smör
1 stjälk timjan
1 ark smördeg

Garnering:

Timjan

Till servering:

Crème fraiche

Gör så här:

  1. Snitta upp vaniljstången och skrapa ut fröna. Blanda 2 msk socker och citronsaft och blanda ner vaniljfröna.
  2. Skölj plommonen, kärna ur och skär i klyftor. Smält smör och socker till en gyllene massa i en ugnstålig stekpanna, gärna gjutjärn. Tillsätt citron- blandningen, timjanblad och plommon. Sänk värmen och låt allt puttra ihop i 30 minuter. Rör en gång under tiden.
  3. Värm ugnen till 200°. Täck fyllningen i pannan med smördeg. Pressa in kanterna innanför kanten av pannan. Gör ett snitt i degen på 2–3 ställen så ångan kan komma ut. Grädda i ugnen i ca 25 minuter.
  4. Ta ut från ugnen och lossa tarten försiktigt från kanterna. Lägg ett fat eller en skärbräda över pannan och vänd tarten upp och ner så plommonen kommer uppåt. Garnera gärna med timjan och servera med crème fraiche.

Recept och foto: Skovdal Nordic

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons