Tarte tatin med plommon

Recept på tarte tatin med plommon

Skovdal Nordic
I vår tarte tatin har vi valt plommon istället för de klassiska äpplena. Denna franska klassiker bakas i en ugnsfast stekpanna och vänds sedan upp och ner till servering. Voilà!
03 september, 2021
2:26

Efter reklamen: Underbart goda efterrätter du kan förbereda dagen innan

(2:26)

Tarte tatin med plommon

Tarte tatin kan kräva lite övning för att bli perfekt, men gott smakar den alltid!

Så gör du tarte tatin med plommon
Skovdal Nordic

4-6 portioner

Du behöver:

1 vaniljstång
1 ¾ dl (175 g) strösocker
1 citron
8 plommon
50 g smör
1 stjälk timjan
1 ark smördeg

Garnering:

Timjan

Till servering:

Crème fraiche

Gör så här:

  1. Snitta upp vaniljstången och skrapa ut fröna. Blanda 2 msk socker och citronsaft och blanda ner vaniljfröna.
  2. Skölj plommonen, kärna ur och skär i klyftor. Smält smör och socker till en gyllene massa i en ugnstålig stekpanna, gärna gjutjärn. Tillsätt citron- blandningen, timjanblad och plommon. Sänk värmen och låt allt puttra ihop i 30 minuter. Rör en gång under tiden.
  3. Värm ugnen till 200°. Täck fyllningen i pannan med smördeg. Pressa in kanterna innanför kanten av pannan. Gör ett snitt i degen på 2–3 ställen så ångan kan komma ut. Grädda i ugnen i ca 25 minuter.
  4. Ta ut från ugnen och lossa tarten försiktigt från kanterna. Lägg ett fat eller en skärbräda över pannan och vänd tarten upp och ner så plommonen kommer uppåt. Garnera gärna med timjan och servera med crème fraiche.

Recept och foto: Skovdal Nordic

Missa inte

Tarte tatin med karamelliserad sparris

Imponera på middagsgästerna!

Fransk tomatpaj med fetaost

Perfekt till buffébordet eller i picknickkorgen.

Enkelt tarte tatin-recept med päron och stjärnanis

Den här imponerar garanterat gästerna!