Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Så gör du för att ta riktigt drömmiga matbilder

17 apr, 2018 
AvHanna Carlsson
Ibland lockas vi att välja specifika maträtter på restaurangmenyn på grund av de vackra och aptitretande bilderna. Men ibland stämmer maten på bilden inte riktigt överens med maten du får på tallriken.
Annons

Professionella matfotografer har väldigt många knep för att få mat att se bättre ut. Nu för tiden kan man alltid fuska i Photoshop men en del fotografer väljer i stället att vara ganska kreativa med ingredienserna, allt för att få till den perfekta bilden.

1. Den goda soppan

Har du lagt märke till hur soppor på bilder verkar digna av grönsaker och nudlar? När grönsakerna i verkligheten snabbt skulle sjunka till botten av skålen.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

För att få grönsakerna att ”flyta” på toppen av soppan burkar matstylister avvända sig av en liten tallrik. Genom att vända upp och ner på tallriken bildas nämligen en liten plattform som man kan placera i soppan för att sedan lägga grönsakerna på.

2. De uppfriskande isbitarna

Visst kan man känna sig törstig enbart av att kolla på en dryckesreklam ibland, men de där kylande isbitarna i drickan är inte riktigt vad de utger sig för. I en studio skulle nämligen riktiga isbitar hinna smälta av värmen från alla studiolampor innan fotografen ens hittat rätt vinkel. Istället väljer man att arbeta med perfekt formade (och smältfria) plastbitar som får agera stand in för isbitarna.

Annons

3. Det härliga läskstänket

Det är inte bara isen i dryckerna som kan vara fejk. Det klassiska stänket från läsken behöver inte heller vara hundra procent autentiskt. Medans vissa fotografer väljer att använda naturlig belysning och snabba kameror för att skapa ett äkta stänk, väljer några att skapa stänket med hjälp av formad plast.

4. Den perfekt grillade ytan

Den grillade ytan är viktig när man säljer grillprodukter. Men, som med allt annat på listan, kan skenet bedra. Fotografer ritar ibland grillmärken med hjälp av eyeliner eller pressar fram önskat resultat med ett upphettat spett.

5. Det välstekta köttet

Tekniskt sett är köttet från en fotografering ätbart, men du skulle förmodligen vilja undvika det – om du inte är ett fan av råa livsmedel.

När köttet hettas upp krymper det och får en osmaklig textur på högupplösta bilder. Att helt tillaga köttet finns därför inte på kartan. Istället får matstylisterna utsidan av köttet att se tillagat ut med hjälp av en hårtork och kryddor.

Annons

6. De perfekta hamburgarna 

Det finns absolut inget bättre – eller mer vilseledande – än en annons för hamburgare. Men är maten i annonsen helt annorlunda än den du sedan får i kassan?

Inte på McDonalds i all fall. Enligt McDonalds riktlinjer måste de använda samma ingredienser i annonsen som dem de faktiskt säljer. Kedjan kan dock välja ut de snyggaste hamburgarna, det perfekta brödet och kryddor med en högre kvalité än dem som de normalt använder.

Medan stora företag har budgeten att lägga flera timmar på att få till den perfekta bilden ser processen för de mindre företagen helt annorlunda ut. Antingen satsar de på att göra en så lockande burgare som möjligt, gjord på riktiga ingredienser, eller så är hela burgaren fejk.

7. Sirapen på pannkakorna

Kurrar det i magen när du ser ett pannkaksberg toppat med ett tjockt lager sirap under reklamen? Du kan nästan räkna med att pannkakorna är äkta men tyvärr är sirapen på toppen inte ätbar.

Annons

Vanlig sirap är nämligen för ljus, vilket gör att det är svårt att skilja på sirapen och pannkakorna på bilderna. Istället har stylisterna varit uppfinningsrika. Substitutet till sirapen är nämligen motorolja.

8. De färska bären

Det enklaste sättet för att få ett bra foto av en skål med färska bär är givetvis att välja ut några med bra kvalité. Men det är inte alltid ett alternativ, särskilt om bären inte är i säsong vid tillfället.

För att få fram färgen sköljer matstylisten varje bär i kallt vatten med citronsaft. Ibland målas också bäret med läppstift eller nagellack för att få en så stark färg som möjligt.

Kanske kurrar det inte lika mycket i magen när du ser reklam för mat framöver…

Källa: Healthyway

Artikeln publicerades först på ELLE mat & vin.

 

Annons