Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptSommarmatSomriga drinkarMidsommarmat

Stort test av ätbara adventskalendrar för julen 2023

02 nov, 2023 
AvAnna Nordh
Stort test av ätbara adventskalendrar för julen 2023
Ingenting lyser upp i decembermörkret lika mycket som en adventskalender – inte minst om den innehåller något gott att äta eller dricka. ELLE mat och vin har testat elva kalendrar som får dig att komma i julstämning.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Mintigt julgodis med polkagris, choklad och After EightBrand logo
Mintigt julgodis med polkagris, choklad och After Eight

Vi säger tack och hej till tråkiga gamla chokladkalendrar och väljer istället en adventskalender som gör nedräkningen till julafton till något alldeles extra. Vi har testat elva olika ätbara kalendrar med choklad, kola, lakrits, te, kaffe och vin. Perfekta att ge bort i present, till dig själv eller någon annan. Vilken är prisvärd och vilken klarar du dig lika bra utan? Här är våra omdömen.

Pärlans kalender

Pärlans kalender bjuder på handgjord mjuk kola doppad i ljus eller mörk choklad. Utseendet på kalendern ger en mysig, lite gammaldags julkänsla. Kolorna kommer i olika smaker och de flesta är väldigt goda. Panelen tycker dock att priset är lite högt, och att det hade varit roligt med någon form av överraskning, till exempel i julaftonens lucka.

Annons

Pris: 425 kr.

Betyg: 3.

Chokladfabriken

Chokladfabriken i Stockholm levererar en kalender med finpraliner. Kalendern känns vuxen både i utseende och innehåll och passar den som älskar choklad. Ett minus för att chokladbitarna inte håller sig på plats utan åker runt i kalendern, vilket gör att vissa luckor är tomma och vissa innehåller två bitar. Kalendern är lite i dyraste laget för panelen som tycker att den hade kunnat ge lite mer för pengarna.

Pris: 540 kr.

Betyg: 3.

Annons
Chokladfabriken, 540 kr.

Malmö chokladfabrik

En kalender som tyvärr lovar mer än den ger. Panelen tycker om den vackra förpackningen, att det är ekologisk choklad och att den tillverkas i nötfri fabrik. Själva chokladen är dock ingen succé, den smakar lite dammigt och gammalt och helhetsupplevelsen blir något av en besvikelse. Trevligt med fyra chokladbitar på julafton, men annars inget att hurra för.

Pris: 349 kr.

Betyg: 2.

Malmö Chokladfabrik, 349 kr.

Vinoteket, italienska viner

Testets dyrgrip! Här kommer en riktigt tjusig kalender för den som tycker om vin. Den stora lådan innehåller 24 små flaskor med blandade italienska viner. Plus för rolig idé och gott innehåll, men det hade varit trevligt med lite mer information om varje flaska, t ex ursprung eller vad som är gott att äta till. Men otroligt lyxig present!

Annons

Pris: 1299 kr.

Betyg: 3.

MR Cake

Testets finaste kalender med design som ett smyckesskrin som går att öppna både upptill och nedtill i form av en låda. Här finns praliner, dragerade mandlar, kolor och chokladbitar. Bitarna känns väl tilltagna och tanken är att en lucka alltid ska räcka till två personer. Kalendern är i dyraste laget men panelen är överens om att den är prisvärd. Extra roligt att den kan återanvändas!

Pris: 879 kr.

Betyg: 5.

Mr Cake, 879 kr.

Nabostore te- och kaffekalender

Fina kalendrar vars utseende andas julmys. I kaffekalendern finns det 24 påsar med bryggkaffe (ger två koppar) och i tekalendern 24 tepåsar med ekologiskt löste (räcker till två koppar). Plus för den informativa texten om de olika sorterna, det ger ett mervärde till kalendrar som i övrigt är ganska enkla, det är uppenbart vad man får. Mysigt sätt att starta dagen på, men panelen saknar det lilla extra.

Annons

Pris: Kaffe (469 kr), te (369 kr).

Betyg: 3

Nabostore – te- och kaffekalender, 369 kr respektive 469 kr

Simply chocolate

Fin och lyxig förpackning, men inte så behändig. Lite svår att ha framme men idén är kul! Kalendern innehåller 30 färska praliner i olika smaker. En rolig twist är att det finns luckor mellan luckorna, som 3 1/2 och 10 ½ för den riktigt sötsugna. Chokladen är väldigt god och inte för söt. Prisvärd och stabil kalender.

Pris: 359 kr.

Betyg: 4

Simply Chocolate, 359 kr.

Vinoteket bubbelkalender

24 småflaskor med bubbel som förgyller december? Ja tack! Vinotekets kalender är lyxig och inbjudande med sin festliga förpackning. Kanske inget för vinkännaren men rolig partygrej. Spara ett gäng flaskor till nyårsafton och festen är kirrad!

Annons

Pris: 1299 kr.

Betyg: 4.

Cluizel pralinkalender

Väldigt lyxig och fin kalender med mycket julkänsla. De franska pralinerna är av fin kvalitet och chokladen är supergod. En av de dyraste kalendrarna i testet men också en av de godaste. Något för finsmakaren!

Pris: 695 kr.

Betyg: 4

Cluizel pralinkalender, 695 kr.

Lakrids by Bülow

Snygg och elegant lakritskalender med lakritskulor i olika smaker. Fin att ha på soffbordet. Här snackar vi finlakrits som kombineras med choklad och smaker som mango, kaffe och salt karamell. Trevligt att man får två kulor varje dag, då är det lätt att dela. På julafton är det fest med extra många godisar.

Annons

Pris: 475 kr.

Betyg: 5.

Lakrids by Bülow, 175 kr.

Valrhona chokladkalender

Gulligt tecknat julmotiv på en kalender som är väldigt behändig i storlek. Här blandas gjutna chokladbitar blandat med praliner. Variationen är inte jättestor men chokladen är väldigt god. Inte så mycket wow-faktor men en stabil, prisvärd kalender som passar alla.

Pris: 259 kr.

Betyg: 4.

Valrhona chokladkalender, 259 kr.
Annons