Stekt torsk med krossad dillpotatis

Bjud på smakrik fisk. Den stekta torsken tillsammans med den krossade dillpotatisen gifter sig i munnen och är en både enkel och supergod varmrätt. Toppa med ärtor på franskt vis.
26 mars, 2020

4 portioner

Torsk:

600 g torsk

2 msk smör till stekning

Salt och nymalen svartpeppar

Krossad dillpotatis:

800 g färskpotatis

1 kruka dill

50 g smör

2 msk olivolja

Salt och nymalen svartpeppar

Franska ärter:

100 g bacon

3 schalottenlökar

1 gem- eller hjärtsallat

Smör, till stekning

300 g ärter, tinade från frysen

½ ekologisk citron, skalet

Salt och nymalen svartpeppar

Gör såhär:

1. Skrubba potatisarna och koka i lättsaltat vatten.

2. Häll av vattnet, mosa potatisarna lätt med en gaffel.

3. Hacka dillen och rör ner i potatisen tillsammans med smör, olja, salt och peppar. Håll varmt.

4. Skär fisken i 4 bitar. Snitta skinnet.

5. Stek på hög värme med skinnet nedåt i smör i 5 minuter, tills skinnet är sprött.

6. Vänd på fiskbitarna och stek dem färdiga på köttsidan i ca 2 min. Krydda.

7. Strimla bacon.

8. Skala lökar, skär i tunna skivor.

9. Skölj hjärtsallaten och plocka loss bladen.

10. Stek baconet i smör i ca 5 min, tills lätt gyllene.

11. Tillsätt löken och låt steka i baconfettet i 3 min.

12. Tillsätt ärterna och stek vidare i 1 min.

13. Vänd ner sallatsbladen bland ärter och bacon och låt bladen bli mjuka. Smaka av med finrivet citronskal, salt och peppar.

14. Lägg upp potatis och en bit fisk med skinnsidan upp på varje tallrik.

15. Toppa med ärterna.

Stekt torsk med krossad dillpotatis

Stekt torsk med krossad dillpotatis.

Av: Julie Hey
Foto: Betina Hastoft

LÄS MER:

Spröd torsk med ärter och sidfläsk

Citrusmarinerad torsk med lime och ingefära

Torskrygg med ugnsbakade grönsaker