Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Torskrygg med ugnsbakade grönsaker

24 feb, 2020 
AvRedaktionen
Recept på torskrygg med ugnsbakade grönsaker och bönor
Dags för fisk! Bjud på torskrygg med ugnsbakade grönsaker och härlig bönpuré. Garnera gärna med basilikablad.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

4 portioner

Torskrygg:

4 bitar torskrygg med skinn à 150 g

Salt och nymalen svartpeppar

Olivolja till stekning

Ugnsbakade grönsaker:

8–10 schalottenlökar

250 g körsbärstomater på stjälk

3 msk olivolja

Salt och nymalen svartpeppar

Bönpuré:

2 nävar färsk basilika

½ dl olivolja

1 burk limabönor eller stora vita bönor, ca 400 g

25 g smör

Salt och nymalen svartpeppar

1 citron, saften

Garnering:

Röd eller grön basilika

Gör ugnsbakade grönsaker så här:

  1. Värm ugnen till 120°.
  2. Skala schalottenlökarna och lägg dem och tomater på kvist i ett ugnsfast fat.
  3. Droppa olivolja över och salta och peppra.
  4. Baka i ugnen i 1 timme.

Gör bönpurén så här:

  1. Mixa basilikablad med olja i en minihackare till en sammanhållen massa.
  2. Sila genom en finmaskig sil så du får en basilikaolja och en basilikamassa.
  3. Sila av vätskan från bönorna, skölj dem snabbt under rinnande vatten.
  4. Värm upp i en liten kastrull med smör i.
  5. Mixa bönorna med basilikamassan till en slät röra.
  6. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.
  7. Veckla ut lamellerna ur varje schalottenlök och vänd i basilikaolja.
  8. Spara lite olja till serveringen.

Gör resten av rätten så här:

  1. Krydda upp fiskbitarna med salt och peppar och stek i olja i 3–4 minuter med skinnsidan ner.
  2. Vänd när du ser att värmen stigit upp genom fisken.
  3. Stek ytterligare en minut.
  4. Fördela bönpuré på 4 tallrikar.
  5. Lägg torskryggarna ovanpå och fördela ugnsbakade grönsaker runt om.
  6. Droppa lite basilikaolja över och garnera med basilikablad.
Recept på torskrygg med ugnsbakade grönsaker och bönor
Torskrygg med ugnsbakade grönsaker.

Av: Timm Vladimir

Foto: Columbus Leth, Nina Malling, Winne Methmann

LÄS MER:

Torskrygg med belugalinser och karamelliserad lök

Rimmad torsk med citron- och potatispuré

Bjud på torsk med polenta och sotad majs

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons