Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptSommarmatSomriga drinkarMidsommarmat

Starkvin – choklad och ostbrickans bästa vän

06 okt, 2023 
AvMaya Samuelsson
Starkvin – choklad och ostbrickans bästa vän
Amon, Dennis
Starkvin är riktiga powerviner med intensiv smak och lång hållbarhet. Maya Samuelsson lär dig mer om dem och vad du ska njuta till!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Starkviner är enormt smakrika och koncentrerade. Eftersmaken från en sipp ligger kvar i munnen i flera minuter och det räcker med ett litet glas som du kan smutta på och njuta av länge.

En öppen flaska håller i flera veckor och en oöppnad kan du lagra nästan hur länge som helst. En powerdryck utan dess like som du hör! Något som du definitivt bör veta mer om och upptäcka – så här förklarar jag mer om starkviner!

Portvin – starkvinernas kung

Under 1600-talet pågick ett handelskrig mellan England och Franrike och under en period infördes ett förbud av import av franskt vin. Engelsmännen konstaterade snabbt att de inte kunde leva utan vin och letade efter nya leverantörer. Till slut hittade de det röda fylliga vinet de letat efter i Portugal, Dourodalen. För att vinet skulle klara båtresan till England tillsattes sprit och vips var portvinet fött.

Stilen på portvin utgår från hur vinet är lagrat. En stil heter Ruby och har lagrats reduktivt (lite kontakt med syre). En annan, Tawny, har lagrats oxidativt (i kontakt med syre). Inom dessa grupper finns sedan i sin tur många olika stilar från enklare till mycket hög kvalitet. En av de bästa stilarna är Vintage port och hör till Ruby-kategorin.

Annons
Starkvinernas bästa smakkompisar är ofta choklad och ostbricka – perfekt till vinterns alla fester.
Starkvinernas bästa smakkompisar är ofta choklad och ostbricka – perfekt till vinterns alla fester.Igor Normann

Vad är ett starkvin?

Starkvin är ett förstärkt vin (på engelska fortified wines) och innebär att man tillsätter en sprit gjord på druvor till ett vin eller en druvmust.

Historia

Att tillsätta sprit i vin var från början ett sätt att stabilisera vinet. Spriten tog effektivt död på både jäst och andra mikroorganismer och bakterier vilket ledde till att det höll längre och klarade en lång resa i värmen på en båt. Det är alltså inte en slump att våra mest kända starkvinsregioner återfinns just vid hav eller floder.

Annons

Servering

Starkvin kräver dock en hel del av det du ska servera till, så du gör bäst att matcha dem med intensiva smaker av sälta, fett eller sötma. Choklad och ostbricka är starkvinets bästa vän!

Tre tips på olika portvinsstilar

1. Kopke, Fine Ruby, Portugal, Douro, Porto, (8048), 139 kr.

Kopke, Fine Ruby, Portugal, Douro, Porto, (8048), 139 kr.

2. Vallado Tawny Port 10 Years Old, Quinta do Vallado, Portugal, Douro, Porto (95287), 297 kr.

Vallado Tawny Port 10 Years Old, Quinta do Vallado, Portugal, Douro, Porto (95287), 297 kr.

3. Fonseca Guimaraens, Vintage Port, 2012, Portugal, Douro, Porto, (8418), 389 kr.

Annons
Fonseca Guimaraens, Vintage Port, 2012, Portugal, Douro, Porto, (8418), 389 kr.

Andra starkviner att prova för den nyfikne: madeira, sherry, banyuls, rivesaltes, moscatel de setubal, commandaria, rutherglen.

Foto: Shutterstock/TT

Annons