Squashpizza med ricotta, citron och fetaost

Recept på squashpizza med ricotta, citron och fetaost

Betina Hastoft
Dessa läckra squashpizzor i smidigt portionsformat toppas med ricotta, citron och fetaost. Enkelt och gott!
26 maj, 2023
Pasta med citron och brynt salviasmör
2:45

Efter reklamen: Pasta med citron och brynt salviasmör

(2:45)

Slå på ljud

Squashpizza med ricotta, citron och fetaost

En enkel portionspizza med vegetarisk fyllning.

Bjud på squashpizza med ricotta, citron och fetaost
Betina Hastoft

4 portioner

Du behöver:

Pizzadeg:

10 g jäst
3 dl vatten
3 msk olivolja
1 tsk strösocker
1 ½ tsk salt
25 g (½ dl) rågmjöl
375 g (6 ¼ dl) vetemjöl

Fyllning:

100 g ricotta
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
Salt och peppar
250 g riven mozzarella
1 squash
1 citron, ekologisk
1 tsk chiliflakes
100 g fetaost
1 näve färsk mynta, grovhackad

Matig squashpaj med majs

Gör så här:

  1. Pizzadeg: Smula jästen, rör ut i det ljumma vattnet. Tillsätt olja, socker och salt, och blanda väl.
  2. Tillsätt mjölsorterna och knåda degen tills den är smidig. Täck degen med plastfolie och en ren handduk och låt den jäsai rumstemperatur i 30 min. Låt degen stå i kylskåpet i minst 8 timmar.
  3. Tänd grillen och låt en pizzasten bli varm på gallret, eller tänd en pizzaugn. Dela den kalla pizzadegen i 4–6 delar och kavla eller dra ut varje bit. Låt bottnarna jäsa i 30 minuter, för överen i taget på en pizzaspade.
  4. Fyllning: Rör ricotta med pressad vitlök, olja, salt och peppar, bred ett tunt lager på bottnarna. Strö över mozzarella.
  5. Skölj squash, skär tunt. Riv citronskal. Lägg squashskivor på pizzorna och strö över citronskal, chiliflakes, salt och peppar. Smula över fetaost.
  6. Skjutsa över pizzan från spaden till den varma pizzastenen och baka dem krispiga och gyllene på grillen under lock i 12–15 minuter eller i en pizzaugn i cirka 1–2minuter. Garnera med mynta.

Foto: Betina Hastoft