Spenatpaj med chèvre
Ringla gärna lite honung över pajen för att få fram den salta ostsmaken.
4 portioner
Du behöver:
1 dl (50 g) rågmjöl
2 dl (125 g) vetemjöl
½ tsk salt
100 g kallt smör
2 msk kallt vatten
Fyllning:
200 g spenat från frysen
3 ägg
2 dl mjölk
1 tsk salt
1 knivsudd svartpeppar
80 g fast getost
35 g pinjekärnor
Till servering:
Grönsallad
Honung
Gör så här:
- Blanda de två mjölsorterna med salt. Smula ner smör i blandningen och samla ihop degen med lite vatten. Packa in i plastfolie och låt vila i kylen i 20 minuter. Värm ugnen till 200°.
- Kavla ut degen på mjölat bakbord och tryck ut i en smord pajform. Pricka hål med en gaffel och förgrädda pajskalet i 8 minuter i ugnen.
- Tina långsamt upp spenaten i en kastrull eller i mikrovågsugn. Krama ut så mycket vätska som möjligt. Vispa upp ägg och mjölk, krydda med salt och peppar.
- Fördela spenaten över den förgräddade pajbotten och häll sedan äggstanningen över. Skär getosten i skivor och fördela över pajen. Strö pinjekärnor över.
- Sänk ugnsvärmen till 180° och grädda pajen i ca 30 minuter, tills fyllningen stannat. Ringla över honung och servera med grönsallad till.
Recept: Camilla Biesbjerg Markussen, Gitte Heidi Rasmussen Foto: Columbus Leth, Betina Hastoft