Sparrispaj med parmesan och parma

Recept på sparrispaj med parmesan och parma

Betina Hastoft
En matig paj är gott att äta, lätt att göra och räcker till många! Bjud gästerna på en extra lyxig sparrispaj med parmesan och parma.
06 juli, 2021
Vegetariska gröna pastarätter för alla tillfällen
2:00

Efter reklamen: Vegetariska gröna pastarätter för alla tillfällen

(2:00)

Slå på ljud

Sparrispaj med parmesan och parma

Servera som lätt middag, lunch eller varför inte som brunch?

Laga sparrispaj med parmesan och parma
Betina Hastoft

4 portioner

Du behöver:

2 ½ dl (150 g) vetemjöl
1 dl (50 g) grahamsmjöl
½ tsk salt
75 g smör
5 msk kallt vatten
1 stor näve torkade gula ärter till formen

Fyllning:

250 g grön sparris
50 g parmesan
3 ägg
2 dl crème fraiche
1 tsk dijonsenap
Salt och svartpeppar

Till servering:

8 skivor parmaskinka
50 g parmesan
Grönsallad

Gör så här:

  1. Blanda vetemjöl, grahamsmjöl och salt i en bunke. Skär smöret i små tärningar och smula ner i mjölet med fingrarna. Samla ihop degen med kallt vatten och slå in den i plastfolie. Låt vila i kylen i ca 30 minuter.
  2. Kavla ut degen tunt på mjölat bakbord. Klä en avlång pajform, ca 35x10 cm med deg, så den täcker botten och kanter. Värm ugnen till 200°.
  3. Pricka degen med en gaffel, lägg en bit bakplåtspapper över och fyll pajskalet med torkade ärter. Förgrädda pajbotten i ugnen i ca 10 minuter. Ta ut och ta bort bakplåtspapper och ärter.
  4. Skölj sparrisen, bryt av och kasta de nedersta träiga bitarna. Skär sparrisen i mindre bitar så de passar i pajformen.
  5. Riv parmesanen fint och vispa ihop parmesan, ägg, crème fraiche och dijonsenap. Krydda med salt och peppar.
  6. Fördela sparrisen i pajskalet och häll på äggstanningen. Grädda i ugnen i ca 25 minuter. Låt sedan svalna något. Servera pajen toppad med parmaskinka och riven parmesan, gärna med en grönsallad till.

Recept: Emma Martiny, Timm Vladimir, Gitte Heidi Rasmussen, Julie Hey Foto: Columbus Leth, Betina Hastoft, Winnie Methmann