Sparrispaj med parmesan och parma
Servera som lätt middag, lunch eller varför inte som brunch?
4 portioner
Du behöver:
2 ½ dl (150 g) vetemjöl
1 dl (50 g) grahamsmjöl
½ tsk salt
75 g smör
5 msk kallt vatten
1 stor näve torkade gula ärter till formen
Fyllning:
250 g grön sparris
50 g parmesan
3 ägg
2 dl crème fraiche
1 tsk dijonsenap
Salt och svartpeppar
Till servering:
8 skivor parmaskinka
50 g parmesan
Grönsallad
Gör så här:
- Blanda vetemjöl, grahamsmjöl och salt i en bunke. Skär smöret i små tärningar och smula ner i mjölet med fingrarna. Samla ihop degen med kallt vatten och slå in den i plastfolie. Låt vila i kylen i ca 30 minuter.
- Kavla ut degen tunt på mjölat bakbord. Klä en avlång pajform, ca 35x10 cm med deg, så den täcker botten och kanter. Värm ugnen till 200°.
- Pricka degen med en gaffel, lägg en bit bakplåtspapper över och fyll pajskalet med torkade ärter. Förgrädda pajbotten i ugnen i ca 10 minuter. Ta ut och ta bort bakplåtspapper och ärter.
- Skölj sparrisen, bryt av och kasta de nedersta träiga bitarna. Skär sparrisen i mindre bitar så de passar i pajformen.
- Riv parmesanen fint och vispa ihop parmesan, ägg, crème fraiche och dijonsenap. Krydda med salt och peppar.
- Fördela sparrisen i pajskalet och häll på äggstanningen. Grädda i ugnen i ca 25 minuter. Låt sedan svalna något. Servera pajen toppad med parmaskinka och riven parmesan, gärna med en grönsallad till.
Recept: Emma Martiny, Timm Vladimir, Gitte Heidi Rasmussen, Julie Hey Foto: Columbus Leth, Betina Hastoft, Winnie Methmann